Melyek a női meddőség leggyakoribb okai?

A női meddőség máig nehezen diagnosztizálható kizárólag az általános nőgyógyászat által, a sikertelenül próbálkozó, gyermekre vágyó nőknek szükségük van endokrinológiai és belgyógyászati vizsgálatokra is.

Hogy melyek azok a nem nőgyógyászati problémák, melyek a teherbeesést akadályozhatják, arról Dr. Tóth Alexandra, a Belvárosi Orvosi Centrum szülész-nőgyógyásza beszél.

A sikertelen terhességek hátterében az egyik nagyon gyakori nőgyógyászati kórkép a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, melyben a nők 10%-a érintett.

„Ebben az esetben a nőgyógyász és az endokrinológus együttműködése elengedhetetlen, hisz a pontos diagnózis felállításához nem elegendő egy nőgyógyászati ultrahangvizsgálat. A női nemi hormonok részletes vizsgálata, a tesztoszteron szint meghatározása is fontos, ezek mellett a HOMA index kiszámításával az inzulinrezisztencia lehetősége is felmerül, ami egy szénhidrát anyagcsere-zavar, nőgyógyászati kórképhez társulva” – mondja a szakorvos.

Az inzulinrezisztenciás vizsgálat egy három pontos vérvételből álló vizsgálat, melyre éhgyomorral kell érkezni. Az első vérvételt követően egy 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot kell meginni, majd 60 és 120 percnél is történik egy-egy vérvétel. Ezen vérvételek során mind a vércukor, mind pedig az inzulin szintet mérik. A kapott adatokból egy képlet alapján HOMA index számolható, ami objektív eredményt ad.

Meddőség kivizsgálás részeként az alap hormonvizsgálatban a pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) is meg kell néznünk. Ennek eltérése esetén pajzsmirigy hormontermelési zavarról beszélünk, mely pajzsmirigy alulműködésben illetve túlműködésben nyilvánulhat meg. Ha ennek lehetősége merül fel, további vérvételekre van szükség, mint a pajzsmirigy által termelt T3, T4 hormonszintek valamint az autoimmun eredet megállapítása érdekében immunellenanyagok szűrésére. Ezen eredményeket szintén endokrinológus értékeli. A pajzsmirigy alulműködés rendszertelen menstruációt és ovulációs (tüszőrepedés) zavarokat okozhat.

A gyógyszeres kezelés segíthet

Ha a PCOS és az inzulinrezisztencia beigazolódik, főleg olyan endokrinológus segítheti a teherbeesést, aki diabetológiával is foglalkozik. A teljes életmódváltás (speciális étrend meghatározása, sportolás beiktatása a hétköznapokba) idővel eredményt hozhat, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelést kap a páciens. Ha PCO szindrómához társult inzulinrezisztencia miatt gyógyszeres kezelésre van szükség, ami elősegítheti az ovuláció létrejöttét, így a teherbeesést. Tehát a gyógyszeres kezelés alatt próbálkozhat a nő a teherbeeséssel.

Fotó: 123rf.com

Ha a nő többször csalódott, többszöri próbálkozásra sem sikerül a teherbeesés, a lélek gyógyítása is felmerül.

„Függetlenül attól, hogy a lelki problémára okként tekintünk, vagy a sikertelen teherbeesés velejárója, érdemes szakember segítségét kérni, és feloldani. Vannak olyan pszichológusok, pszichiáterek, akik kifejezetten a meddőséggel foglalkoznak, azért keresik fel őket a páciensek, hogy nőiességükben és a testképükben ne veszítsék el a hitüket. Sok esetben a lélek gyógyítása is segíthet a megoldás felé vezető úton” – mondja a szakember.

A férfiak vizsgálata is fontos

A felsoroltakon túl nagy az aránya a férfi eredetű meddőségnek, melynek esetén andrológus szakorvos bevonása válik szükségessé mind a kivizsgálás során, mind pedig a további terápia és esetleges meddőségi eljárás kapcsán. Az immun eredetű meddőség nagyon ritka, indokolhatja immunológus bevonását.

Tehetünk a progeszteronhiány miatti meddőség ellen?

Forrás: https://napidoktor.hu/index