A méhszájseb valóban nem okoz különösebb problémát?

Sokan nem veszik komolyan, pedig nagyban akadályozhatja a teherbeesést. Ez nem más, mint a méhszájseb.

A teherbeesés vágya egyre és egyre erősebb sok nő esetében, ahogy az idő halad előre. Sajnos azonban a statisztikák alapján hazánkban minden 5. párnak a gyermekáldás csodájára nagyon sokat kell várni, sőt, segítséget is kell kérniük. Éppen ezért minden olyan problémával foglalkozni kell, ami a családalapítást hátráltatja, vagy veszélyezteti, még akkor is, ha az olyasmi, mint a méhszájseb, amit nagyon sokan nem vesznek komolyan!

Mi is az a méhszájseb?

Bár valóban sebnek hívjuk, nem arról van szó, hogy egy apróbb sérülés, vagy vágás lenne a méhszájon. A méhszájseb jellegzetesen a hüvely alapvetően savas flórájának a lúgos kémhatás felé történő eltolódása miatt alakul ki. Ilyenkor a méhnyakcsatornában jelen lévő hengerhámsejtek lekúsznak a méhszáj felszínére, és az ott található laphámsejteket ezzel kissé kiszorítják. Az eltolódás miatt a sejtek nem a nekik megfelelő közegben vannak, hajlamosabba szerv a fertőzésekre, ami gyulladással jár, így a szövetek érzékenyebbek lesznek a behatásokra. Ez az oka, hogy szex után enyhe vérzés is jelentkezhet, sőt sokszor éppen ez hívja fel a figyelmet a baj meglétére.

Ez a folyamat nem gyors, hetek, hónapok alatt alakul ki – ezért nem is jön helyre gyorsan, a gyógyuláshoz idő kell. A problémát csak tovább fokozza, hogy a lekúszó hengerhámsejtek bő, lúgosabb kémhatású váladékot termelnek, mely csak tovább generálja a folyamatot, amely végül kóros hüvelyi folyáshoz, folyamatos fertőzések kialakulásához vezet. A fertőzések és a folyás pedig minden esetben komoly kockázatot jelent a terhesség kihordása szempontjából. Sajnos a vetélések egy igen nagy százalékáért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, melyek méhszájseb mellett sokkal könnyebben alakulnak ki. A hüvelyi folyás, illetve a fertőzések, melyekre a méhszájseb megléte miatt fogékonyabb a nő a teherbeesés valószínűségét is drasztikusan csökkenthetik.

Mit lehet ellene tenni?

A méhszájseb kezelésére orvosi eljárások is léteznek, mint a fagyasztás, vagy a lézeres eltávolítás. Bár a sok szakember azt mondja nem kell vele foglalkozni – ha nem okoz gondot, hiszen rendszerint magától is helyre jön -, ez azért nem egészen van így. A méhszájseb is egy elváltozás, ami egy egyszerű hétköznapon lehet, hogy csak kellemetlen, de például akkor, amikor a pár babát tervez, esetleg a nő terhes, hatalmas gondokat és akadályokat is jelenthet” – fejti ki Ratkó Tünde szülésznő!

A méhszájseb kezelése mellett a legtöbbet azzal tehetünk, ha odafigyelünk arra, hogy megmaradjon a hüvely természetes savas közege. Az egyik legjobb megelőzési módszer, ha mi magunk kívülről nem bolygatjuk a belső PH-t. Ez azt jelenti, hogy bár hatalmas a népszerűségük, az irrigátorokról és hüvelyöblítőkről mondjunk le. Ezek a szerek ugyanis erős hatással vannak a hüvely kémhatására. Hiába lehet egyszerűen leemelni őket a polcról, használatuk csak akkor indokolt, ha a szakember ezt javasolja!

A megelőzés egyik legjobb módja, ha az életmódunkon változtatunk. A méhszájseb kialakulását nagyban elősegíti a kezeletlen hüvelyi folyás, mely jelenségeket sok esetben az immun és endokrin rendszer nem megfelelő működése okoz. Ahhoz, hogy ezek a rendszerek kielégítően működjenek, a mozgás, és a megfelelő tápanyagbevitel elengedhetetlenül fontosak.

meddoseg

Babára várva

Azoknak a nőknek, akiknek a babatervezési időszakban kell szembenézniük a méhszájsebbel, nehezebb dolguk is van, hiszen szervezetüket nem csak az optimális működésig kell eljuttatni – hogy a probléma gyógyulni kezdjen -, hanem a babára is fel kell készíteni. Ez nem könnyű, ezért a szakemberek egy jelentős hányada már akkortól javasolja a megfelelő várandós vitamin szedését, amikor a pár eltervezi a kisbabát. Így nagyobb lehet az esélye a fogantatásnak, illetve sok esetben a fertőzések kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.

Ehhez azonban oda kell figyelni, hogy a termék, amit választunk megfelelő vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazzon, mint amilyen a cink és a réz, melyek a szervezetben antibakteriális hatással rendelkeznek. Ezen felül külön figyelmet érdemes fordítani a bevitt anyagok felszívódására is. Olyan termék mellett tegyük le a voksunkat, melyben a kémiai kötések szerves formában vannak jelen, hiszen így a felszívódás akár 80%-kal is jobb lehet, mint a szervetlen kötési formák esetében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index