Meddig marad bent a pici a pocakban?

Miért fontos és hogyan számolható ki a szülés időpontja? Vajon meddig gömbölyödik még a kismama pocakja?

A terhesség hosszának kiszámítása nem csak azért fontos, hogy a család kellőképpen fel legyen készülve az új jövevény érkezésére, és a kisbaba szobáját is időben kész a nagy napra. A szülés idejének hozzávetőleges megállítása segíti mind a kismama, mind a doktorok munkáját. Ehhez mérten végzik el a szükséges vizsgálatokat, illetve ettől függően indítják meg a szülést, túlhordás esetén.

Mettől meddig?

A köznyelvben a terhesség hossza kilenc hónapig tart. A szülés dátuma azonban nem számolható ki ilyen mértani pontossággal. Hivatalosan az utolsó menstruáció utáni első napjától számítva átlagosan 40 hétig tart a terhesség. A baba többnyire a 37. és a 42. hét között születik meg. Amennyiben kiesik ebből az intervallumból, akkor beszélünk koraszülésről, illetve túlhordásról

Naegele módszerek nem a babák kedvence

Az elterjedt Naegele módszer esetében a menstruáció végének első napjához egy évet kell adni, majd abból három hónapot kivonni, végül hat nappal megnövelni. Így számolható ki a 40. hét. A babák többsége viszont ritkán igazodik ehhez a dátumhoz, mivel a terhesség hosszát több tényező is befolyásolja.

terhesseg_kattide20

Az időpontra kihat a kismama kora, egészségi állapota, etnikuma, a menstruációs ciklusok hossza, illetve nem elhanyagolható szempont, hogy első babáját várja-e a leendő anyuka.

A terhesség veszélyei

A kismama rendszeresen vesz rész orvosi vizsgálatokon a terhesség ideje alatt. A nőgyógyászati- és a rutin vizsgálatok mellett a terhesség hetétől függően ultrahangos-, illetve más szűrővizsgálatok elvégzése történik. Ezek rendkívül fontosak, mivel így kiszűrhetőek a rendellenességek mind a pici, mind a kismama esetében.

Koraszülés és túlhordás

A kismama pocakjában napról napra nő és fejlődik a pici. A kisbaba szervei és azok működése érdekében viszont nagyon fontos, hogy a terhesség legalább a 37. hétig tartson. Azt megelőzően a baba túlélési esélye súlya és a fejletlen szervek miatt lecsökken.

A 42. héttől kezdve már nem csak a gyermek, de a kismama élete is veszélyben kerül, tehát az orvosok ilyen esetekben mesterségesen indítják meg a szülést. A legfontosabb, hogy a leendő anyuka figyelje állapotát és a legapróbb gyanús jel, fájdalom esetén mindig keresse fel orvosát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.