Már a magzatnak is számít a jó levegő!

Hosszú séta egy jó levegőjű, vidéki környezetben? Nincs is ennél jobb hatással semmi a szervezetünkre! Éljünk hát vele, különösen áldott állapotban! A kellemes, tiszta levegő felpezsdíti szervezetünket, segíti az endorfinok felszabadulását, mely a jó közérzethez kell.

A friss levegő beszívása megdolgoztatja a tüdőnket, és több oxigénhez juttatja a csecsemőt is. Talán nem is gondolnánk, milyen fontos a minél több friss levegőn töltött idő áldott állapotban is, pedig tapasztalatok szerint azok a terhes nők, akik nagyvárosokban élnek, általában kisebb súlyú babát hoznak világra, mint vidéken, tisztább környezetben élő szülő társaik.

Nyilvánvaló persze, hogy minél több a zöld, a növény, a fák a környezetünkben, annál egészségesebb lehet a levegő is. ,,A levegőszennyezettsége rossz hatással van a tüdőnkre, ezért, különösen, ha áldott állapotban vagyunk, igyekezzünk olyan helyekre elmenni, és ott sokat tartózkodni, ahol több a növényzet!” – ajánlja Barbara MacKinnon New Brunswick-i szakértő.

,,Ha nem megoldható, hogy hosszabb időt töltsünk a belvároson kívül, akkor keressünk fel zöld parkokat, játszótereket, vagy akár egy békés temetőt! Minden lépéssel, amelyet a közlekedés csomópontjaitól távolabb teszünk, közelebb kerülünk az egészséghez! Egyáltalán nem hasonlítható ahhoz, amikor az utcákon sétálgatunk, legfeljebb annyiban, hogy akkor is mozgunk.”

jo_levego_001

Jóga légzés

Amikor légzésünkre koncentrálunk, az egész testünk relaxál, s a reggeli rosszulléteket is el lehet vele kerülni. A halifax-i jóga szakértő, Jolene D. Entrement tanácsa szerint, próbáljuk ki, a jógából ismert hasi légzést! A terhesség előrehaladtával egyre több oxigént kell belélegezni, és egyre több szén-dioxidot kilélegezni.

Üljünk le kényelmes törökülésbe, egyik lábunkat helyezzük a másik elé! Kulcsoljuk össze a kezeinket, helyezzük az állunk alá úgy, hogy könyökünk lefelé mutasson! A levegőt lassan szívjuk be, közben a könyökünket emeljük a fülünk fölé, majd lassan fújjuk ki a levegőt!

Vegyünk újra levegőt úgy, hogy a fejünket előre hajtjuk, majd ismét fújjuk ki a levegőt, közben könyökünket a kiindulási helyzetbe engedjük vissza! Ez kiváló alkalom arra is, hogy kapcsolatot teremtsünk a bennünk növekvő kis élettel. Jó tanács: a baba születése után is remek módszer a hasi légzés arra, hogy ismét jó formába hozzuk a hasunkat.

Ne szennyezzük a benti levegőt!

Napjaik nagy részét sokan zárt helyiségekben töltik, s ez nem feltétlenül tesz jót. Ha gyermeket várunk, különösen nagy szükség van a friss levegőre, ezért gondoskodjunk otthonunkban vagy munkahelyünkön is a megfelelő levegőáramlásról!

jóga

Az embriót fejlődése minden szakaszában érzékenyen érinti, ha mérgező anyagoknak van kitéve. Kerüljük el az illékony vegyületek belélegzését, melyek a legtöbb háztartási eszközből származnak! Igyekezzünk a béltérben fellelhető ilyen anyagok hatását minimalizálni, például a tisztítószerekét, rovarirtó- vagy növényvédő szerekét! Párologtassunk!

Ha fával fűthető kályhánk van, ha megtehetjük, ellenőriztessük, ugyanis rákkeltő anyag van a füstjében! Bármi, amit beltérben égetünk el, növeli a szén-dioxid szintet a levegőben, ezáltal kevesebb oxigénhez jut a kismama és a baba is! Továbbá, talán mondani sem kell: a dohányosokat kérjük meg, hogy beltérben ne gyújtsanak rá!

Használjunk illóolajakat!

,,Nem minden illóolajat javasolnak a szakemberek terhesség idejére, de van, amely kifejezetten segít megnyugodni, relaxálni ilyenkor is.“ – tanácsolja az aromterápiával foglalkozó Anne Deleume Poirier. A bergamot, mandarin vagy neroli olaj például, melyek citrus növényekből származnak, stresszűző és relaxáló hatással vannak a szervezetre.

Csepegtessünk belőlük 5-10 cseppet a fürdővízbe, vagy keverjük a tusfürdőnkhöz, szappanunkhoz! Vízzel keverve egy permetezőbe is beletehetjük, majd körbepermetezhetjük vele a helyiséget. Ügyeljünk arra is, hogy számos, illatosított tusfürdő, szappan tartalmaz kémiai vegyületeket a természetes olajokkal szemben, melyeket ebben az időszakban jobb, ha mellőzünk!

asztma

Asztma

Az asztmásoknak azonban nem kell aggódniuk, hogy légzést segítő gyógyszereik károsíthatják a magzatot. Éppen ellenkezőleg: a nem kezelt asztma nagyobb gondot okozhat, például koraszülés, alacsony születési súly, császármetszés, terhességi preeclampsia lehet a következménye. A legcélszerűbb tehát, ha az asztmás kismama ugyanúgy folytatja saját kezelését, mint a terhesség előtt.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.