Létezik még egyáltalán tökéletes spermakép?

Napjainkban a meddőség egyre és egyre több párt érint. És dacára az elképzeléseknek, nem csak a hölgyek szervezetében lehetnek gondok. Mára sajnos a két nem fele – fele arányban felelős a meddőség meglétéért.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Mi a gond?

Manapság a tökéletes spermakép igencsak ritka. Ennek oka pedig egyértelműen az életmódunkban keresendő. Néhány évvel ezelőtt a férfiak átlag spermaszáma 200 millió/ml körül alakult. Ez a mennyiség lehetővé tette azt, hogy a megtermékenyítés esélye a középidőben 25%-os legyen, ami jó arány. Ehhez persze a nő tökéletes termékenysége is szükséges.

Fotó: 123rf

Mára az átlag spermaszám bizony 100 millió körül alakul, és a nők szervezete sem reagál jobban a környezeti hatásokra és az életmódra. Ebből pedig könnyen lemérhető, hogy a sikeres megtermékenyítés esélye lényegesen lecsökkent az utóbbi években.

Ahogyan azt már említettük, a ludas a dologban az életmódunk. A kevés mozgás a test anyagcserefunkcióit lassítja le, ami nem tesz jót egy olyan tápanyag és energiaigényes folyamatnak, mint a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés. Másrészt számolni kell azzal is, hogy az elmúlt 50 évben az élelmiszereink beltartalma bizony jelentősen, közel a felére csökkent. Ez azt jelenti, hogy hiába eszünk ugyan annyit, lényegesen kevesebb vitamint, nyomelemet és ásványi anyagok viszünk be a szervezetünkbe. A csökkenés hátterében a vegyszerezés, az élelmiszerek feldolgozása, és a nagyüzemi mezőgazdaság áll.

Hiányállapot

Ha kevesebb a tápanyag, a testnek abból kell gazdálkodnia, ami marad. Ez hiányállapotokat idéz elő, melyek kezdetben tökéletesen tünetmentesek. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a test a létfontosságú funkcióira koncentrál, ahhoz csoportosítja át az anyagokat. Ezzel együtt viszont a nem létfontosságú folyamatok sérülnek, hiszen fenntartásukra kevesebb tápanyag jut. A családalapítás előtt álló párok számára elkeserítő tény, de a szaporodás bizony nem létfontosságú funkció, így bizony ez is jelentősen sérül – ahogyan azt a fenti adatokból is láthatjuk.

Kár lenne azonban kizárólag az étkezést felelőssé tenni a dolgokért, hiszen önmagában ez még nem magyarázná az egyre gyakoribb problémát. Sajnos az is igaz, hogy a testünk sokkal nagyobb mennyiségben van kitéve a káros környezeti hatásoknak. Ide tartozik a szmog, a stressz, vagy éppen a lelkiállapot, illetve az ezekkel összefüggő gyógyszerezés, és még sorolhatnánk. Ezeknek a környezeti hatásoknak romboló erejük van. A károk helyreállítását a szervezet képes gyorsan elvégezni, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre tápanyag. Így pedig jól látszik, hogy a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok azok az építőkövek, melyekből egyre kevesebbel rendelkezünk” – mondja Ratkó Tünde.

Fotó: 123rf.com

Van visszaút

Jó hír, hogy ez az állapot visszafordítható, főleg akkor, ha a hiányállapotok betegségeket még nem generáltak. Ha igen, akkor viszont már szakorvosi segítségre is szükségünk lesz. Ma magunk is sokat tehetünk a spermaszám és a minőség javulásáért. Mindenképpen egészségesen kell étkezni, és a sportra is hangsúlyt kell fektetni. A környezeti hatások kiküszöbölése sok esetben megoldhatatlan, ám a tápanyagpótlásra vannak eszközeink.

A férfivitamin tökéletes megoldás lehet, hiszen képes javítani a tápanyagellátottságunkon. Ehhez viszont az kell, hogy szerves, biológiailag aktív kötéssel tartalmazza az anyagokat, hiszen azok felszívódása, hasznosulása így 80%-kal is jobb lehet. Ezek a kötések praktikusan a -citrát és -glükonát formák. Fontos kiemelni, hogy az általános egészségjavító hatás sokkal gyorsabban jelentkezik, mint a termékenységre gyakorolt pozitív vonzata. Ehhez ugyanis több idő kell. Maga a spermaképzés ugyanis egy 74 napos ciklikus folyamat, vagyis a spermakép javulásához minimum ennyi időre szükség lehet. Ha a hiányállapotok drasztikusak voltak, akkor ennél akár hosszabb időre is szükség lehet ahhoz, hogy a spermatermelés a normális irányba billenjen el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.