Lehetek terhes, miközben szoptatok?

Ezt a kérdést számos újdonsült anyuka teszi fel magának – és másnak -, s noha nem annyira tűnik egyértelműnek, a válasz mégis igen.

Talán meglepően hangzik azon édesanyák esete, akik néhány hónapos babával a karjukban újra teherbe estek. Pedig általánosságban, bár a szoptatás idején kevésbé termékeny egy nő, nem terméketlen – vagyis az újabb gyermek megfoganásának esélye fennáll. Az is előfordulhat, hogy noha az anyuka nem menstruál hónapokig a szülés után, a szervezete kibocsátja az első szülés utáni petét, még mielőtt ismét jelentkezne a vérzés. Tehát a nő nem is tudja, hogy ovuláció történt, két héttel későbbig – amikor megjön a menstruációja.

Ha az újdonsült anya semmiképp sem akar teherbe esni, mialatt szoptat, a fogamzásgátlás használata szükséges a szexuális élet újrakezdésével. A legtöbb orvos erre az időszakra olyan védekezési módszereket ajánl, amilyen az óvszer vagy a hüvelygyűrű, de ma már léteznek szoptatás idejére is biztonságos, alacsony dózisú tabletták. Kérdezzük orvosunkat azokról a pirulákról, melyek nem tartalmaznak ösztrogént – azt a hormont, amely befolyásolhatja a szoptatást -, csak progeszteronnal vannak ellátva.

shutterstock_88587184

Igaz, hogy amennyiben kizárólagosan szoptatjuk a babát nappal és éjjel, nem valószínű a menstruáció jelentkezése egy éven át vagy akár még tovább, a szülést követően. Ha a gyermek már korán átalussza az éjszakát, a vérzés hamarabb visszatérhet – jellemzően a baba 3-8 hónapos kora között. Ugyanez igaz, ha a kisbabát tápszerrel tápláljuk.

Más szavakkal, minél gyakrabban szopik a baba, annál hosszabb ideig tart, amíg visszatér a menstruáció. Szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a szoptatás fékezi a peteérést kiváltó hormonokat. Ne feledjük azonban, az ovuláció bármikor jelentkezhet 3 hónap szoptatás után és valószínűleg még csak nem is fogunk tudni róla. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem esünk ismét teherbe, használjunk az orvos által javasolt fogamzásgátlót minden alkalommal, amikor szeretkezünk a partnerünkkel.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.