Krupp – a gyerekes szülők rémálma

A gyermeküket féltő anyáknak a krupp az egyik legrémisztőbb betegség, mivel váratlanul törhet rá szendergő gyermekükre.

A krupp jellemzői

krupp vagyis a gégehurut lényege, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő. Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. Tünetei még, hogy a gyermek elkékül, hörög.

A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Kétfajta fulladástípus van: az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig a krupp, amikor is a belégzés nehezített. Orvosok szerint is a krupp a szülők számára valóban egy igen rémisztő dolog, hiszen gyermekük görcsösen próbál levegő után kapkodni. Enyhébb rohamnál télen a hideg levegő is lenyugtathatja a gyermeket. A súlyosabb tüneteknél mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a gyermek egészsége érdekében.

Mi okozza a betegséget? El lehet kerülni?

A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását.

Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés. A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Mit kell tenni, ha megindult a kruppos roham?

Az első ilyen roham alkalmával nagyon fontos, hogy azonnal elvigyük a gyermeket egy orvoshoz. Ezekben a gégehurutos betegségekre szakosodott intézményekben tisztázni tudják, hogy valóban kruppról van-e szó. A kezelések között általában a hideg párásítás szerepel, gyógyszeres kezelés csak az orvos engedélyével adható.

Marsi Anikó és Palik László nagyobbik fia is kruppos, így ők, a rohamok megelőzésének érdekében sokszor elutaznak a téli, hideg időszak elől. A család egyik orvos barátja tanácsolta, hogy hagyjanak ki egy hideg telet, mert az biztosan jót tenne gyermekük egészségi állapotának.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphat a gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

 

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.