Koraszülött tévhitek

Az Egyesült Államokban nyolcból egy újszülött koraszülöttként jön a világra. Ennek ellenére az orvosok nem beszélnek annak lehetőségeiről és veszélyeiről.

40 százaléka a korábban idő előtt megszült édesanyáknak nem is tud arról, hogy következő kisbabája is koraszülött lehet.

“Amennyiben már volt koraszülése, tudassa ezt orvosával, hiszen ez a koraszülés legnagyobb kockázati tényezője” – nyilatkozta Dr. Alan Fleischman a March of Dimes orvosigazgatója. Felmérésükből az derült ki, hogy sok kismama nem érzi elégségesnek a koraszülés rizikótényezőire és lehetséges következményeikre vonatkozó felvilágosítást.

“A terhesség előtti gondozás, beleértve a kismama pontos kórtörténetének és életmódjának ismeretét, elősegíti az érett, szövödménymetes szülést” – mondta Fleischman. A koraszülésre vonatkozó felvilágosítás elég korán kell megtörténjen ahhoz, hogy a kismama elkerülhesse a kockázati tényezőket, illetve kezeltesse azokat a betegségeit, amelyek megemelik annak valószínűségét.

egészséges baba

Mint kiderült, a koraszülés fogalmával sincs tisztában az édesanyák kétharmada ( a 24. terhességi hét után, de a 37. terhességi hét előtt lezajlott szülések ), egyharmaduk nem ismeri annak rizikótényezőit. Az előzményben koraszüléssel bíró édesanyáknak alig 15 százaléka beszélt terhessége első felében orvosával a koraszülés lehetőségéről, 40 százalékuk nem is tudott arról, hogy emiatt rizikócsoportba tartozik.

Kevesebb, mint az édesanyák fele érezte úgy, hogy ismeri a fenyegető koraszülés tüneteit (a koraszülést közvetlenül megelőző, azt előrejelző tünetcsoportot), és nagyon kevesen voltak tisztába annak életreszóló kövekezményeivel.

A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a felvilágosítás, de a legtöbb szülész-nőgyógyász azért tart ettől, mert aggódnak, hogy felesleges félelmeket és stresszt idéznek ezzel elő.

Forrás: