Köldökzsinór: különleges kapocs az anya és a baba között

Az ideiglenes kapcsolat, ami nélkül nem lenne élet. Milyen szerepe van a köldökzsinórnak?

Fehér-világoskék színű megcsavarodott cső, mely a várandós állapot ötödik hetétől az életet jelenti a magzat számára. Ez a fizikai kötelék a születéskor megszűnik, viszont minden anyuka tudja, hogy gyermeke és közte láthatatlan, de elszakíthatatlan kapcsolat lesz örökre. Bizonyos kultúrákban különleges erőt tulajdonítanak a köldökzsinórnak. Miért nélkülözhetetlen, mi a szerepe, és milyen veszélyeket okozhat a köldökzsinór?

Mi a szerepe?

A köldökzsinóron keresztül jut az éltető táplálékhoz és levegőhöz a magzat. Valójában a baba és a méhlepény összeköttetése. Ez a csőszerű szerkezet a növekedése során tengelye körül többször megcsavarodik, míg a benne futó két artéria, és egy véna segítségével feszesen marad, megkönnyítve a tápanyag áramlását, illetve a salakanyag távozását.

ksulzjnw

Az első légvétel

A baba közvetlenül a születése után még a köldökzsinóron keresztül lélegzik, egészen addig, még el nem vágják a sajátos köteléket a magzat és az anya között. A köldökzsinórban lüktető erek működése folyamatosan lassul, így mára gyakoribb módszer, hogy a picit nem közvetlenül a megszületése pillanatában kényszerítik első önálló lélegzetvételére, hanem néhány percet várnak köldökzsinór elvágása előtt.

Őssejt kutatás

A köldökzsinórvérből őssejt nyerhető, mely egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben az orvostudomány rohamos fejlődésének köszönhetően. Az anyukák a szülés után eldönthetik, igényt tartanak-e erre a lehetőségre. Az őssejt kutatás hazánkban is jelen van, és egyre több betegében játszik jelentős szerepet.

ujszulott4807

Veszélyek

A köldökzsinór eltérő hosszúságúra nőhet. Átlagosan 50 cm körüli, mely már az ötödik hét után fejlődni kezd, majd végső állapotát a huszonnyolcadik héten éri el. Ha a köldökzsinór túl hosszúra nő, a baba mozgékonysága miatt akár a magzat nyaka köré is tekeredhet, mely veszélyt jelent. Ilyen esetekben a szívhangból állapítható meg, szükség van-e életmentő beavatkozásra.

Emellett előfordulhat, hogy a magzat más testrészére csavarodik, megcsomósodik, vagy hurok képződik a köldökzsinóron. Ezek azonban ritkán jelentenek gondot. Abban az esetben, ha a köldökzsinór 20-30 cm-nél nem nő hosszabba, az a természetes szülés lehetőségét kérdőjelezi meg.

Egyes kultúrákban ereklyeként őrzik, vagy viselik, sőt, más helyeken megeszik. Tehát a köldökzsinórt övező misztikus felfogás is egyike az élet csodájának és a születés tiszteletének.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.