Kis lépésekkel az elhízás ellen

 ,,Mozogj többet, egyél okosabban! Kis változtatásokkal lehet leghatékonyabban felvenni a harcot az elhízással szemben” – mondta Prof. James O. Hill, obezitológus az idei Európai Obezitológiai Kongresszuson.

,,Kis változtatások, nagy különbségek” – ez volt a mottója a Colorado Orvosi Egyetem világszerte elismert obezitológusa, Prof. James O. Hill előadásának a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) által támogatott konferencián. Újszerű megközelítésének az a lényege, hogy az életmódot és a táplálkozást érintő apró változtatásokkal lehet igazán hatásos eredményeket elérni az elhízás elleni harcban.

A folyamatos súlygyarapodást sosem egy tényező okozza: a túlevés vagy mozgásszegény életmód önmagában kevésbé vezet súlyproblémákhoz, mint a kettő kombinációja, a szakember ezért azt ajánlja, hogy mindkét területen hajtsunk végre kisebb változtatásokat annak érdekében, hogy hatékonyan vehessük fel a harcot az elhízással szemben!

Az energia-egyensúlyra vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet viszonylag gyorsan alkalmazkodik a csökkentett energiabevitelhez azzal, hogy raktározni kezd. ,,Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy túlélésre vagyunk programozva, nem pedig éhezésre” – magyarázza Hill professzor a kalóriamegvonás hosszú távú eredménytelenségét.

,,A megoldás sokkal inkább a kis, ám fenntartható vagy még inkább betartható változtatásokban rejlik mind a táplálkozás, mind pedig a fizikai aktivitás területén. Amint a változtatások a mindennapi életünk részévé válnak, hatni kezdenek” – mondja a szakember, állítását kutatási eredményekkel bizonyítva.

egeszseg

Ez lehet például napi 2000 lépéssel több gyaloglás és az étrend egy-két alkotóelemének alacsonyabb kalóriatartalmúra cserélése. Ezeket a kis változtatásokat könnyebb betartani, viszont hosszabb távon már komoly eredményeket hoznak.

Az EU felnőtt lakosságának több mint a fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott az OECD adatai szerint. Az elhízás előfordulása nagy különbségeket mutat az egyes országok között, Románia és Svájc kb. 8%-os értékétől kezdve a magyarok 28,5%-os és az Egyesült Királyság 26,1%-os arányáig.

Hill professzor szerint például az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerekkel készült élelmiszerek és italok fontos szerepet játszhatnak a testtömeg karbantartásában, hiszen kalóriabevitel nélkül nyújtják az édes íz élvezetét.

Hill professzor társalapítója az amerikai Nemzeti Testkontroll Regiszternek (National Weight Control Registry), amely azoknak az értékeit rögzíti és követi nyomon, akik sikeresen tartják meg fölöslegük leadása utáni súlyukat. Szintén társalapítója a testmozgást népszerűsítő America on the Move mozgalomnak és ő volt az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság előző elnöke is.

Az ISA

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) non-profit szervezet, amelynek tagjai az európai édesítőszer-gyártó és felhasználó iparági szereplők. A szervezetet elismeri az Európai Bizottság, a nemzeti és nemzetközi szabályozó testületek és a WHO. További információk www.sweeteners.org honlapon.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.