Kis koffein a terhesség alatt? Nem baj, így a cukorbetegség is elkerülheti!

A koffein sokunk számára nélkülözhetetlen napindító, legyen szó akár egy csésze gőzölgő kávéról, akár egy jó teáról. Sőt, nap közben is sokszor nyúlunk a koffeinhez, hogy ébren átvészeljük a munkaidőt, de a dolog rögtön megváltozik, ha a várandósságra fény derül. Pedig nem feltétlenül kellene, hiszen a koffeinnek bizony előnyös hatásai is vannak a terhesség alatt.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Koffein? Koffein!

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói nemrégiben egy érdekes tanulmányt tettek közzé a JAMA Network Open című szaklapban. A tudósok azt vizsgálták, hogy a koffeinnek milyen hatása lehet a várandósság során. Ez a vizsgálat pedig kifejezetten fontos, legalábbis azok számára, akik rendszeresen fogyasztottak kávét vagy teát a várandósságuk előtt. Hiszen sem az alkoholról, sushiról, tengeri herkentyűkről, de még a jakuzziról sem olyan nehéz lemondani, mint a reggeli kávé, tea ébresztő erejéről. Ráadásul sok kismama dolgozik a várandósságának igen előrehaladott szakaszáig, így a koffein elhagyása komoly kihívást jelent számukra.

Fotó: 123rf.com

Hogy miért is mondunk le róla? Mert bizony megnöveli a vérnyomást, emiatt pedig képes fokozni a koraszülés és vetélés kockázatát is, de a placentán áthatolva a magzatra is hatást gyakorol. Nagy mennyiségben legalábbis mindenképpen, de a kutatás rámutatott arra, hogy kis, vagy mérséklet mennyiségben a koffein nem hogy ártalmas, kifejezetten jót is tesz a kismamáknak.

Te milyen koffeinlebontó vagy? Gyors vagy lassú?

Előnyös hatások

A több, mint 2500 várandós nő bevonásával készült tanulmány ugyan nem terjed ki mindenre, de azt sikerült megállapítani belőle, hogy a terhesség 10-13. hete között fogyasztott, napi 100 mg körüli koffein a második trimeszterben 47%-kal csökkentette a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát, miközben nem befolyásolta lényegesen sem a terhességi magasvérnyomás, sem pedig a toxaemia kialakulásának lehetőségét.

Ez egy igen kiugró adat, de azért az orvosok óva intik az eddig koffeint nem fogyasztó kismamákat, hogy a várandósságuk során az előnyös hatások miatt kezdjenek ilyen anyagot fogyasztani, hiszen ez az ő esetükben hatalmas gondokat is okozhat, ellenben jó hír az eddig is aktívan teázó – kávézó kismamák számára.

Bár a koffeinnek vannak előnyös tulajdonságai, a fent említett problémák ellen önmagában ez az anyag messze nem jelent megoldást – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ahhoz, hogy a lehető legnyugodtabban hordhasson ki egy nő egy terhességet, hogy a vetélés és koraszülés kockázatát a legalacsonyabban tarthassa és a legnagyobb eséllyel kerülje ki a terhesség során jelentkező esetleges gondokat, a megfelelő tápanyagellátottság a kulcs. Ezt ma már kizárólag táplálkozással elérni szinte lehetetlen, ennek megfelelően ma már a szakemberek is a várandósvitaminok mellett teszik le a voksukat.

Fotó: 123rf.com

Melyiket?

Persze az egy dolog, hogy valaki bevisz egy jó adag, a szervezet számára hasznos anyagot – azoknak fel is kell szívódni, hasznosulni. Ez pedig nem is olyan könnyű. A legtöbb terhesvitamin ugyanis szervetlen formában tartalmazza az anyagokat, amiket így a szervezet csak nagy energiabefektetés árán, és csak kis mennyiségben képes hasznosítani. Egyszerűbben fogalmazva a szervetlen kötésű anyagokat tartalmazó vitaminkészítmények többnyire csak drága vizeletet eredményeznek, hiszen a bevitt anyagok nagy része a vizelettel távozik is. A szerves kötésű anyagokat tartalmazó készítmények (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok – pl.: cink-citrát, vas-glükonát) hasznosulása azonban a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb, mivel felszívódásukhoz nem szükséges a szervezetnek annyi átalakítást végeznie a tápanyagokon. Ezen felül a hasznosulás tovább növelhető a komplexitás révén is. A vas hasznosulásához a magnézium és a kalcium is elengedhetetlen, a réz felvételéhez cinkre van szükség, stb.

De még itt sem ér véget a dolog. Ha a hasznosulás már megoldott, akkor is szem előtt kell tartani, hogy az egyes trimesztereknek bizony a tápanyagigénye sem azonos. Vagyis a várandósvitaminnak a felsoroltak mellett megfelelően tagoltnak is kell lennie, hogy az adott trimeszter igényeit a lehető legtökéletesebb formában legyen képes kielégíteni.

Ez a téma is érdekelhet! 

Mit tesz a koffein a spermiummal?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.