Ki fogadhat örökbe?

Vitatott kérdés, hogy ki fogadhasson örökbe és ki ne. A legnehezebb az egyedülállók és a homoszexuálisok helyzete.

Természetesen szigorúan meg kell vizsgálni a befogadni szándékozókat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy alkalmasak gyereknevelésre, bár ha természetes úton születne gyermekük, ezt senki nem kérdőjelezné meg.

Azt, hogy milyen felnőtt lesz egy kisgyerekből, alapvetően két dolog befolyásolja, egyrészt a génjeiben hordozott öröksége, másrészt az amit a környezetében tapasztalt. Pontosan emiatt igazán fontos, hogy milyen család-modellt lát maga körül egy gyerek.10023Bizonyos vélemények szerint, ha valakit egyneműek nevelnek fel, akkor felnőtt korában nagyobb sansszal lesz homoszexuális, mint a kétnemű családban felnövő társaik, bár ezt még egyetlen kutatás sem igazolta, ahogy pszichés vagy bármilyen egyéb fejlődési zavarokat sem mutattak ki ezeknél a gyermekeknél. Elgondolkoztató ilyen szempontból az is, hogy vajon megfelelő családkép alakul-e ki egy olyan gyermekben, aki csonkacsaládban nő fel. Igen sokféle törvényi szabályozás alakult ki a világ országaiban annak fényében, hogy a közvélemény hogyan gondolkozik a kérdésről.

Magyarországon egészen különös szabályozás alakult ki. Az egyedülálló nőknek van lehetőségük örökbefogadásra, viszont az élettársi kapcsolatban élő egynemű pároknak nincs. A törvény ugyanis megtiltja a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek, hogy közösen örökbe fogadjanak vagy igénybe vegyenek emberi reprodukciót szolgáló technológiákat.10024A nők helyzete a törvény kijátszása szempontjából valamivel egyszerűbb, mint a férfiaké. Egy nő köthet névházasságot és így már igénybe veheti az emberi reprodukciót szolgáló technológiákat. Remélhetőleg a válás után és az egynemű élettársi viszony megkötése után az állam nem veszi majd el a gyermeket szülőanyjától, hiszen váláskor az az alapelv, hogy az lehetőleg az édesanyjához kerüljön a gyermek. A férfiak helyzete azért problematikusabb, mert hazánkban tilos a béranyaság és nagy valószínűséggel egy látszatházasságot követő válás után a bíróság az anyának ítélné a kicsit.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.