Jön a baba! De felkészültünk-e rá?

Egy kis ember érkezik hamarosan az életünkbe – kilenc hónap elég idő arra, hogy felkészülhessünk rá, de biztosak vagyunk abban, hogy minden készen áll a fogadásához?

A babavárás csodálatos időszak, ám a hetedik-nyolcadik hónap környékén már igen megterhelő lehet. Az egyre nagyobb pocakkal nehézkes a mozgás és a napi teendők ellátása. A kicsi fogadásához azonban mégis érdemes pár hasznos dolgot elvégezni, hogy nyugodtabban nézhessünk érkezése elé. Lássuk, mik ezek.

1.A kész otthon: sok kismama lát neki a „fészekrakásnak”, ahogy a baba születésének ideje közeledik. A lakást nagyjából valóban érdemes kitakarítani, illetve elkészíteni olyan ételeket, amelyeket le lehet fagyasztani, majd könnyű felmelegíteni és megenni azokban a napokban, amikor ezer más dolgunk lesz a csecsemő körül. Lehetnek ezek fagyasztott zöldség, rizs, tészta, egészséges gabonák és így tovább.

2.Biztonságos otthon: mielőtt a baba elérkezne abba a korba, hogy felfedezőutakra indul, tegyük biztonságossá a környezetét! A konnektorokba tegyünk vakdugókat, dugvillát, hogy ne férhessen hozzá! A szekrényajtókra rakjunk reteszeket, készítsünk a feljárókba illetve olyan helyiségekbe, ahová nem akarjuk, hogy a baba bemenjen, kis kapukat; az éles sarkakat fedjük be, hogy tompák legyenek. A bútorokat toljuk távolabb egymástól, a vezetékek pedig ne legyenek túlságosan elérhető közelségben a baba számára, sőt a bojler melegítőerejét is csökkentsük le kissé, ne süsse meg a gyermeket, ha a vízhez nyúl.

3.Vegyünk babaülést és állítsuk be!  Válasszuk ki a megfelelő modellt, és a gyártó utasításainak megfelelően szereljük fel a kocsiülésre. A pántok és a csatok jó helyen legyenek a baba biztonsága érdekében. Kérjük esetleg szakember segítségét a helyes felszereléshez!

ajanloi_Szabad_e_szeretkezni_a_terhesseg_alatt_1

4.Készítsük fel a nagyobb gyermeket és a háziállatot: a nagyobb testvérnek mesélni kell a hamarosan érkező újszülöttről, hogy ne érje akkora meglepetésként a dolog. Ez történhet úgy, hogy az ő babakori képeit közösen nézegetjük és beszélünk arról, mennyire vártuk őt. Adjunk neki feladatot, válassza ki például érkező testvére első otthoni ruháját. A háziállatokra pedig inkább fordítsunk kevesebb időt, hogy megszokják, mostanság valóban nem fog rájuk jutni annyi, mint korábban.  Hívjunk meg kisbabás barátokat, hogy az állat vagy állatok hozzászokjanak az efféle hangokhoz!

5.Válasszunk már babavárásidején gyermekorvost: ehhez tanácsot kérhetünk kisgyermekes ismerőseinktől, de nőgyógyászunk is ajánlhat valakit. Érdemes többel is találkozni személyesen – hogy lássuk, melyik szimpatikusabb -, valamint feljegyezni elérhetőségeiket, hogy később kéznél legyen. Előre ki is kérdezhetjük, mely esetekben kell majd hozzá fordulnunk, hogy tudjuk, mire számítsunk.

6.Ha majd szükségünk lesz segítségre: már babaváráskor nézzünk utána, hogy találhatunk megbízható takarítónőt vagy bébiszittert, kérdezzük ki ismerőseinket is, hátha tudnak megfelelőt ajánlani.

7.Tervezzük meg a vacsorákat: ha a körülöttünk élők felajánlják segítségüket, fogadjuk el! A baba körüli teendők annyira lefoglalnak majd, hogy főzni végképp nem lesz módunk, ezért az első időszakban nyugodtan fogadjuk el azok segítségét, akik nekünk is készítenének egy-egy adagot. A lefagyasztható és könnyen felmelegíthető ételek sokat segítenek! Amennyiben van valamilyen allergiánk, természetesen adjuk a segítők tudtára!

8.Alvástervek: a kisbabák nagyon sok esetben nem alszanak végig egész éjszakákat. A babavárásidején ebbe még nem gondolunk igazán bele. Érdemes megszervezni, hogy a szülők felváltva keljenek fel a babához. Az alvós kanapé a másik szobában hasznos dolog, így az egyik fél a hálóban mindig tud pihenni. Főleg, ha a baba cumisüvegből eszik, amennyiben lehetséges, osszuk meg partnerünkkel az éjszakákat, ki kel fel a gyermekhez, így legalább egyikünk kipihent lesz minden második nap.

9.Készüljünk fel a szoptatásra: még a terhesség alatt érdemes erre készülni, esetleg részt venni a témával kapcsolatos foglalkozáson vagy konzultálni szakemberrel a kérdéseinkről. Mellszívót is időben célszerű beszerezni.

terhesgondozas-001

 

10.Szerezzük be a pelenkát és a cumisüveget: ha nem is mindent, de a legfontosabb dolgokat készítsük elő a babavárásidején! Online talán még olcsóbban, akciósan is beszerezhetünk egy-egy nagyobb kiszerelést.

11.Szerezzünk be információkat: hogy ne érjen meglepetésként és ne fusson végig rajtunk a pánik, célszerű már a babavárás alatt utánanézni olyan dolgoknak, mint például mi minden miatt sírhat a baba, szükséges-e a cumi használata, mely szülőknek szóló könyvek, weboldalak a leghasznosabbak, stb. De persze adott helyzetben megérzésünkre a legjobb hallgatni, no meg a gyermekorvosra.

12.Készítsük össze holminkat a kórházhoz: kb. egy hónappal a szülés előtt érdemes összepakolni azokat a dolgokat, amelyekre a kórházban szükségünk lesz, a kényelmes ruháktól kezdve a szoptatós melltartón át a papucsig és a piperecikkekig. Sőt, a babának szánt első kis holmikat is bepakolhatjuk.

13.Saját ápoltságunk: mielőtt bevonulnánk a kórházba, végezzünk vagy végeztessünk el magunkon egy szépítést! Pedikűr, lakkozás, esetleg a fodrász meglátogatása, egy lazulós este, amire a baba születését követően egy ideig biztosan nem lesz időnk!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.