Ismétlődő vetélés – Fontos az immunológiai kivizsgálás

Sikertelen teherbeesés, vagy ismétlődő korai abortuszok kapcsán részletes kivizsgálás kezdődik, a háttérben álló okok felderítésére. Az immunológiai kivizsgálás 36 éves kor alatt három, 36 év felett kettő vagy több vetélés esetén indokolt.

Terhesség autoimmun betegség mellett

Egyes autoimmun betegségek megléte befolyásolhatja a teherbeesés esélyét, illetve a magzat kihordását is. Ismert autoimmun betegség esetén ezért már a terhesség tervezésekor javasolt felkeresni az immunológus kezelőorvost, hogy szükség esetén a gyógyszeres kezelésen változtatni lehessen, a magzat egészségének érdekében. Autoimmun betegség esetén fontos megelőzni, hogy az anya immunológiai rendszerbetegsége miatt az immunrendszeres téves felismerés miatt ne károsítsa a magzatot. Ez ellen immunszupresszióval, vagyis az anya immunrendszer aktivitásának gátlásával lehet védekezni.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy az ismétlődő vetélést okozó autoimmun kórképek típusos példája a magzati és a méhlepény keringését befolyásoló antifoszfolipid-szindróma (APS). Az ilyenkor jellemző, immunológiai eredet miatt fokozott trombózishajlam következtében az amúgy is meglassult, alvadási hajlandóságot mutat magzati/méhlepény ereiben nő meg az érelzáródás, ezáltal pedig a vetélés kockázata. Ha ezt felismerjük, megfelelő kezelés mellett a terhesség vállalható.

sírás, tragédia, szomorúság, nő

Fotó: 123rf.com

Idegenként érzékeli a magzatot

A fogantatást követően az anya szervezete „védőanyagot” termel annak érdekében, hogy az idegen, apai sejteket is tartalmazó magzatot elfedje, az immunrendszere ne veszélyes betolakodóként, hanem a sajátjaként érzékelje. Ha ez elmarad, a magzatot idegenként érzékeli a szervezete és vetélés következik be. Ez az ún. alloimmun eredetű vetélés is kezelhető, a védőanyagot infúzió formájában be lehet adni (immunglobulin/IVIG kezelés), vagy az apa sejtekből származó sejtek segítségével, mintegy „oltással” lehet az anyában ilyen ellenanyagtermelést kiváltani (LIT kezelés).

Részletes kivizsgálás

“Az immunológiai kivizsgálás során fény derülhet olyan ritka genetikailag meghatározott összeférhetetlenségre is a szülők között, amely a fokozott anyai immunválaszt kiváltja. Ilyen esetben még lombik útján sem lehetséges a magzat kihordása, ameddig nem tudjuk feltárni a pontos kiváltó okot” – magyarázza dr. Kádár János. A terhesség kihordását befolyásolja az anya immunválaszának, a hírvivő molekuláknak az aránya is. Ha itt eltolódás van, akkor megnő a vetélés kockázata.

Az immunológiai kivizsgálás során, vérvizsgálat alapján nagyon sok adat nyerhető. Ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni, ha a vetélések háttere immunológiai eredetű. A kezelés a kiváltó ok függvénye, de gyógymód sajnos nincs minden helyzetre.

Olvasd el ezt is!

Meglehet a vetélés oka?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.