Inzulinrezisztencia – Ezt tedd, ha gyermeket szeretnél

Az inzulinrezisztencia gyakran akkor derül ki, amikor valaki nem tud teherbe esni. Ilyenkor különösen fontos a beteg és az orvos szoros együttműködése, hiszen az állapot javulása csak így érhető el.

Ne csak a vércukrot ellenőriztesd

 

Amennyiben valaki inzulinrezisztenciára gyanakszik, úgy 3 pontos OGTT vizsgálatra (terheléses vércukorvizsgálat) van szüksége. Sajnos sokan csupán a glükóz értékeit ellenőriztetik, pedig IR esetén gyakran előfordul, hogy az még a normál tartományban mozog, ám az inzulin szintjei már magasabbak. Így, ha csak a vércukrot nézeti, rejtve maradhat az IR, és emiatt elmaradhat a gyermekáldás, valamint ilyenkor a vetélés esélye is lényegesen nagyobb.

Fotó: 123rf.com

Étkezz személyre szabottan

Az IR diéta alapja a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő elosztása (az inzulinérzékenység napszaki változásaihoz igazítva). Fontos tudni, hogy a gyors felszívódásúak hamar megemelik az inzulin-és a vércukorszintet, ellentétben a lassú felszívódású ételekkel, melyek pluszban hosszan teltségérzetet is biztosítanak. Célszerű dietetikussal is konzultálni a diétáról, aki megállapítja, mennyi kalóriát és CH mennyiséget kell étkezésenként fogyasztania, valamint hasznos tanácsokkal szolgál arról, milyen praktikákkal lehet lassítani egy-egy étel felszívódását.

Általánosságban elmondható, hogy az IR-rel küzdők kerüljék a cukrot, valamint a finomított (fehér) liszttel készült pékárukat, helyettük használjanak alternatív érdesítőszereket, valamint teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételeket.

Mozgás!

A rendszeres mozgással nem csak a szervezet inzulin érzékenységén javíthat, hanem a túlsúlytól is megszabadulhat, ami igen fontos, ha az ember gyereket szeretne. A legideálisabb a heti 150 perces edzés, melybe tartozzanak bele súlyzós gyakorlatok is (heti 2-3 alkalommal). Ezáltal nem csak az értékei normalizálódnak, de a közérzete is javul, ráadásul könnyebb várandósságra számíthatnak azok, akik rendszeresen mozognak (a terhesség alatt is).

Foto:123rf.com

Relaxálj!

A legtöbb ember felgyorsult életmódot folytat és a stressz a mindennapjaik részévé vált. Ez sajnos egy sor problémát von maga után, többek között komoly befolyást gyakorol a hormonrendszerre, a szénhidrát anyagcserére is. Amennyiben teherbe szeretne esni, érdemes néha lelassítania és csak önmagára figyelnie. Ehhez számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre: kirándulás, kertészkedés, meditáció, jóga, kreatívoskodás stb. A lényeg, hogy ekkor zárja ki a külvilágot és a problémákat.

Fogyassz gyógynövényeket

A gyógynövényeket sokszor ajánlják kiegészítő terápiaként, hiszen természetes mód csökkentik az inzulin/vércukorszintet, ráadásul sok közülük várandósság során is alkalmazható. IR esetén az erdei szederlevél, a görögszénamag, valamint a gyermekláncfű foglal előkelő helyet az kiegészítő kezelések között.

Ha tabletta, akkor milyet?

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondta, amennyiben az értékek megkívánják, illetve, ha az életmódterápia nem vezet eredményre, úgy az orvos gyógyszeres kezelést írhat elő. Ezen kívül vannak még olyan vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hatóanyagok, melyek alkalmazása szintén hozzájárulnak az állapot javulásához. Ilyen például a D-vitamin, inozitol, króm, illetve a szelén.

Inzulinrezisztencia – Miért fontos időben felismerni és kezelni?

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.