Íme a 4 leggyakoribb kérdés, ami a kismamákban felmerül

A legtöbb kismama miután megtudja, hogy várandós, határtalanul boldog. De sajnos ez csak egy rövid ideig tart, mert nemsokára elkezd aggódni azon, hogy mindent jól csinál-e, nem tesz olyat, ami esetleg árthat a babának.

És itt nem az egyértelműen rossz dolgokról van szó, mint mondjuk a nehéz súlyok emelgetése, hanem az olyanokról, amik messze nem ilyen egyértelműek. A felmerülő kérdések közül 4-re válaszol a ratkotunde.hu szakértője, dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Stressz?

A legelső, ami kérdés gyanánt felmerül a kismamákban, hogy meddig dolgozhat. Ez a kérdés azonban nem ennyire egyszerű. A munkában – ha csak valaki nem egy építkezésen segédmunkás – nem kifejezetten a fizikai terhelés a gond, sokkal inkább a stressz, ami kivétel nélkül minden munkakör sajátja. Ennek mértéke azonban eltérő, és egy kis segítséggel a hatását is jelentősen csökkenteni lehet.

A stressz szabadgyököket szabadít el a szervezetben, melyek oxidatív stressznek teszik ki a sejteket, a magzatéit is. Ez roncsolja a sejt szerkezetét, hibás működést, vagy a sejt halálát eredményezheti – vagyis hatással lehet a magzat fejlődésére, illetve kiválthat görcsöket, szélsőséges esetben vetélést vagy koraszülést. A szabadgyökök ellen a természet megalkotta az antioxidánsokat, melyeket ilyenkor érdemes fokozott mértékben bevinni a szervezetbe. Erre a várandósvitamin tökéletesen alkalmas lehet. Fontos, hogy a szer tartalmazzon A, C, E-vitamint, karotinoidokat és flavonidokat, ezek a leghatásosabb antioxidánsok.

Ultrahang?

Sok kismama megijed attól, hogy viszonylag sűrűn jár ultrahangra. Olyan hírek is keringenek az interneten, hogy a baba szemének árt az ultrahang, így, ha lehet, akkor kerülni kell. Ez azonban nem igaz. A túlféltés persze nem jó, vagyis ne járkáljunk hetente ultrahangos vizsgálatokra, de a képalkotó berendezéseknek ez a válfaja nem okoz a magzat számára kellemetlenséget, vagyis nyugodtan kérhetjük emlékbe a 3D és 4D ultrahang videókat.

Futás?

A terhesség alatti sport mindig kényes kérdés. A jóga, a séta, a kismamatorna mind remek választás, de mi a helyzet az egyik legnépszerűbb mozgásformával, a futással? Nos, a kismama számára a mozgás nagyon is ajánlott, és ha a várandósság előtt is futott, akkor ne hagyjon fel ezzel a szokásával, ha nem terheli magát túl, akkor nem árt vele a babának sem. Aki a várandósság előtt nem futott, de most szeretne, azoknak azonban mindenképpen a könnyedségre kell koncentrálni” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Érthető a sport a várandósság alatt, hiszen segít elkerülni a plusz kilókat. Azonban a fokozatosság itt kulcskérdés, vagyis ne most kezdjen intenzív tréningbe a kismama. A plusz kilók ellen érdemes azt is megszívlelni, hogy a terhesség harmadik trimeszterében kerüljük el a pluszban bevitt B-vitaminokat a B6-vitamin kivételével. A B-vitamin család tagjai ugyanis növelik az étvágyat, ám a harmadik trimeszterben az említett kivétel mellett már nincsen szükség a fokozott bevitelükre. A kikerülésük érdekében az eltérő trimeszterek igényeit megfelelően kiszolgáló, jól tagolt várandósvitamint válasszunk.

Orgazmus?

A terhesség során a hormonális változások miatt jellemzően megnő a szexuális étvágy. Ezzel nincs is gond, mivel a tévhitekkel ellentétben az orgazmus, mely méhösszehúzódással is jár semmilyen veszélyt nem rejt magában egy komplikációmentes terhesség esetében. Vagyis a szex csak akkor kerülendő, ha az orvos ezt külön kiemeli!

A fertőzés azonban más tészta. Sajnos tény, hogy a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, vagyis ezeket mindenképpen el kell kerülni. Ezért az együttlétek alkalmával az óvszer használata is ajánlott lehet, illetve a szervezetet belülről kell támogatni a fertőzések elleni harcban. A terhesség során az immunrendszer visszafogottan üzemel, vagyis a fertőzés kockázata nagyobb, ezért a kiválasztott várandósvitaminnál kiemelten fontos, hogy tartalmazzon rezet és cinket is, méghozzá biológiailag aktív formában (cink-citrát, réz-glükonát). A két anyag megnövelt bevitele ugyanis hatékonyan segíthet kikerülni a felszálló fertőzések kialakulását, mivel azok antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.