Ilyen fontos az apa szerepe a gyermek életének alakulásában

Az édesapák szerepének kérdésköre egyre többször kerül elő a gyermek fejlődésével kapcsolatosan. Mára már nagyon is tisztában vagyunk vele, hogy az apa jelenléte, a tettei és tulajdonképpen az életmódja is jelentős befolyást gyakorol gyermeke fejlődésére, de hogy mekkorát, azon a legtöbben még most is meglepődnek.

Az apa szerepe

Nagyon sokáig az édesapa szerepét a gyermek életében igazából a fogantatásra korlátozták. Az édesanya minden mást képes volt ellátni, vagyis az apák biológiai szerepe itt ért véget. Legalábbis ezt gondolták, holott ez nagyon nem igaz.

Tény, hogy egy szülő is képes ellátni a gyermekeket, de egészséges fejlődésükhöz, a legideálisabb körülmények megteremtéséhez az édesapa jelenléte, érzelmi szerepvállalása – ölelése, becézése, támogatása – elengedhetetlenül fontos. Ma már tudjuk, hogy az apa jelenléte és tevékeny részvétele a család életében a gyerekek mentális, fizikai és lelki fejlődésére is nagyon pozitív hatást gyakorol, sőt, egészségük alakulásában is szerepet játszik.

Visszatérve azonban a biológiai szerepvállaláshoz, mely a fogantatásra korlátozta az apa szerepét ki kell jelenteni, hogy bizony ez sem igaz. Méghozzá nagyon nem. Bár tény, hogy a spermium és a petesejt egyesülése teremti meg az új életet, de a spermium minősége bizony az apán, illetve életmódján, egészségi állapotán múlik.

sperma

Fotó: 123rf.com

A spermium és a minőség

A spermium, vagyis a hímivarsejt egy olyan, ostorral rendelkező sejt, mely mozgásra képes, és elképesztő mennyiségű információt szállít. A minőségi kérdés éppen erre két részletre vonatkozik. A spermiumok mozgékonysága kiemelt jelentőségű, hiszen a rossz mozgású hímivarsejt a megtermékenyítés esélyét minimálira redukálja. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy az egyszerre ürülő spermiummennyiségből a mozgásban és életképességben is normál szintet hozó sejtek száma nagyjából 1-2% – ráadásul mindez természetes!

Az információ, pontosabban annak épsége is hatalmas jelentőséggel bír. Ha ugyanis a DNS, vagy az abból képzett RNS sérül, akár csak egészen kis mértékben is, az ugrásszerűen emeli meg a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának valószínűségét.

Minőségmegőrzés

“Jól látható, hogy az édesapa szerepe nagyon sokrétű, és időben is igen nagy a gyermek egészsége és fejlődése szempontjából. Ma világszerte minden negyedik pár küszködik családalapítási nehézségekkel, vagyis kénytelen tervezni a családalapítást” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Ez, vagyis a tervezés azonban lényegesen több esetben lenne szükséges, hiszen az édesapa szervezetének is fel kell készülnie a fogantatásra, a spermium minőségének és mennyiségének normál szinten tartásával, vagy normál szintre hozásával. Ennek egy jó eszköze lehet a férfivitamin, abban az esetben, ha a nemzőképességet betegség nem befolyásolja – bár még akkor is sokat segíthet a helyzeten.

tableta, gyógyszer, vitamin

Fotó: 123rf.com

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása, bevitele teszi lehetővé, hogy a test minden funkciója normális mederben működjön. A tápanyagok elmaradása pedig a funkciók romlását hozza magával – első körben azokét, melyek az egyén életének fenntartásához nem szükségesek, és ilyen a termékenység, a spermiumképzés is.

Sokan nem tudják, de a spermiumok száma nem adott, mint a petesejteké, hanem ciklikusan termelődnek. Ez a ciklus, vagyis a spermatogenezis 74 napot fed le, és a tápanyagigénye igen magas. Napjainkban az étkezéssel bevinni a megfelelő mennyiséget a vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból nem egyszerű, hiszen élelmiszereink beltartalma is jelentősen csökkent a környezeti hatásoknak, vegyszereknek, tömegtermelésnek köszönhetően. Ezen a helyzeten pedig csak ront a rendszeres mozgás hiánya. Ám ha a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás is jelen van az életünkben, a tápanyaghiányok még ekkor is jelentkeznek, a környezeti hatások romboló, tápanyagtöbbletet igénylő jelenléte miatt (hőhullámok, légszennyezettség, vegyi anyagoknak való kitettség, stb.).

A megfelelő férfivitaminnal ezek a hatások kompenzálhatóak, részben vagy egészben kivédhetőek. Ehhez azonban komplex készítmény kell, mely sok összetevős, és ezek közül a lehető legtöbbet szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (ez praktikusan a -citrát és -gükonát kötési formákat jelenti, pl.: magnézium-citrát, réz-glükonát). Emellett figyelembe kell venni a spermiumtermelési ciklusidőt. Azaz a tápanyagpótlásnak minimum 3 hónapon át jelen kell lennie ahhoz, hogy eredményes lehessen, hiszen a ciklus kezdete után a spermatogenezis folyamatába már ilyen formán nem lehet belenyúlni.

Olvasd el ezt is!

Mi a teendő, ha alacsony a spermaszám?

Forrás: Napidoktor.hu