Ikerterhességet segítő műszert kapott a SOTE

A kismamák és az újszülöttek biztonságát szolgáló eszközöket szerzett be a Semmelweis Egyetem I. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikája kormányzati támogatásból.

A klinika olyan készüléket vásárolt, ami lehetővé teszi, hogy ikerterhesség során egyidőben észleljék a magzatok szívműködését és figyeljék a magzatok méhen belüli állapotát. Emellett valamennyi szülőszobába olyan rendszert építettek ki, amely segíti a szülő nők gyógyszereinek, infúzióinak pontos adagolását – ismertette Rigó János, a klinika igazgatója.

Az igazgató azt is elárulta, hogy  SOTE Szülészeti klinikáján volt a legtöbb szülés az elmúlt öt évben Magyarországon, és miután minden ötödik újszülött koraszülött, így kulcsszerepe van a korszerű gépeknek a kicsik ellátásában. A koraszülések hátterében az egészségügyi okokon túl gyakran szociális okok vannak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, hogy noha a Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítványnak adott 5 millió forint nem egy hatalmas összeg az egészségügyben, mégis szerették volna segíteni az intézmény koraszülött gyermekekért folytatott küzdelmét.

Forrás: