Így nyaraljunk a terhesség alatt

A nyár a nyaralások, utazások, fürdések és napozások időszaka. De mi a helyzet, ha a nő történetesen kismama? Mire kell fokozottan figyelni a terhesség alatt? Milyen szabályokat kell betartani?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában segít Ratkó Tünde szülésznő.

Ételek

Pocakkal egzotikus országba menni nem igazán szerencsés választás – valószínűleg az orvos is ellenezni fogja. Bárhova megyünk is, arra mindenképpen figyelni kell, hogy mit is eszünk. A várandósság alatt megnőhet az étvágy, ám a gyomrod nem lesz kevésbé érzékeny, sőt! A szagok is gondot okozhatnak, így ha lehet, olyan helyet válassz, ahol nem lesz gond a megszokott ételek közül is válogatni.

Napfürdő

Igen, lehet napozni pocakkal is, de csak mértékkel. Nagyon fontos, hogy a hasad ne melegedjen fel túlzottan, mert ez messze nem tesz jót a kicsinek. Napozásnál arra is érdemes figyelni, hogy magas faktorszámú krémmel kenjük magunkat, így elkerülhetőek a barna foltok kialakulásai, amik a várandósság alatt elég gyakran jelentkezhetnek. A magas faktorszám azonban a bőrön gátolja az UVA és az UVB sugarak bejutását. Ez utóbbinál gond, mivel így a test nem tudja megfelelő mennyiségben előállítani a D3 vitamint, vagyis ezt pótolni kell. Erre a legalkalmasabb a várandósvitamin, de figyelni kell rá, hogy a benne szereplő anyagok szerves formában legyenek jelen, hiszen így messze jobb a hasznosulásuk!

Víz? Víz!

Kismamaként a fürdésről sem kell lemondani. Előtte mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét, és a lehetőségekhez mérten kerülni kell a fürdőket, a nem természetes vizeket, amiben sok ember fürdik. Az otthoni medence, illetve az élő vizek (pl.: tavak, tengerek, …) jobb választásnak bizonyulhatnak, de itt is óvatosnak kell lenni. A várandósság alatt az immunrendszer visszafogotabban működik. Ennek oka, hogy a csak magzatot (mely csak félig azonos genetikai állománnyal rendelkezik, mint az anya) ne lökje ki a kismama szervezete. Hátránya azonban, hogy fogékonyabbak leszünk az intim fertőzések kialakulására, melyek, ha felszállóvá válnak, akkor nagyon könnyen okozhatnak vetélést, vagy koraszülést. Az esetek több, mint felében a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé az ilyen tragédiákért. A megelőzés a legjobb fegyver, vagyis a fokozott figyelem, illetve a cink és a réz bevitele a szervezetbe. Ebben is segít a várandósvitamin, és itt is igaz, hogy a szerves formákat (-citrát; -glükonát) érdemes előnyben részesíteni!

Izzadás

Igen, a kismamák izzadnak, méghozzá fokozottan. Ez ellen könnyű, szellős ruhákkal lehet a legjobban védekezni. Jó megoldás, ha van nálunk hideg, nedves törlőkendő, ezzel jól tudjuk hűsíteni magunkat. Ratkó Tünde kiemelte, hogy az izzadás miatt fontos a fokozott folyadékfogyasztás, és persze az elvesztett ásványi anyag, vitamin és nyomelempótlás is. Itt is segít a várandósvitamin, ám ki kell emelni, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényei vannak. Az első trimeszter nem ugyan azokat az anyagokat igényli, mint a második, vagy mint a harmadik. Ennek megfelelően olyan várandósvitamin válasszunk, ami megfelelően tagolt, és a lehető legjobban szolgálja ki az eltérő trimeszterek igényeit.

Szédülés, hányinger, hangulatingadozás

Ezek a tünetek az első és az utolsó trimeszterben jelentkezhetnek, és a nagy hőségben fokozódhatnak. Ha észleljük, mindenképpen üljünk le az árnyékban, vagy egy hűtött helyen, és igyunk. Addig érdemes ülve maradni, míg a szédülés el nem múlik (ez sajnos eltarthat egy darabig), hiszen ha felállunk, könnyen eleshetünk, ami óriási gondokat is okozhat. Csak szépen, lassan, várandósan nem kell kapkodni!

Utazás

Repülni, buszozni, kocsikázni terhesen nem éppen leányálom. Mielőtt elindulunk, mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét. Fontos, hogy tudjunk mozogni az utazás során, így csökkenthető a lábdagadás, és a kellemetlen érzés. Emellett jó, ha könnyű cipőt viselünk, amit meg tudunk oldani abban az esetben, ha nagyon bedagad a láb.

Nyilvános WC

Első körben érdemes nem ráülni az ülőkére. Ez azonban csak egy darabig kivitelezhető, hatalmas pocakkal már nem igazán. Ebben az esetben érdemes beszerezni egy fertőtlenítő sprayt, amivel le lehet fújni az ülőkét, valamint kifejezetten erre kifejlesztett ülőketakarót (a drogériákban 10-es csomagokban kapható). Mindemellett a már említett cink és réz bevitele fontos, hiszen a nyilvános illemhelyeken fertőzést elkapni olyan könnyű, mint levegőt venni, így minden külső és belső intézkedést meg kell tenni a felszálló fertőzések ellen!

Forrás: https://napidoktor.hu/index