Így mentik a koraszülött babákat

Már a 19. században készítettek az anyaméh közegét imitáló kádakat. Eme egyszerű szerkezetekből fejlődött ki lassacskán a modern inkubátor, némelyikük oxigént is adagol, sőt a baba testsúlyát is méri.

Egyedülálló koraszülött baba–mama szobákban erősödhetnek az idő előtt született kicsik a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A vadonatúj kezdeményezésnek köszönhetően az édesanyák együtt lehetnek a picikkel és önállóan gondozhatják őket. Magyarországon ritka, de itt az 5 évnél idősebb testvérek is bejöhetnek, hogy ők se maradjanak ki a családi életből. Gyógytornász pedig naponta átmozgatja a csöppségeket.

Magyarországon minden tizedik baba koraszülöttként látja meg a napvilágot, vagyis a 37. betöltött terhességi hétnél korábban. Az orvosok jelenleg a 24. hetet és az 500 gramm testtömeget látják reálisnak a túléléshez.

De hogyan is jutottunk el a modern, életmentő inkubátorokig? Kapronczay Katalin az Orvostörténeti Múzeum könyvtári osztályvezetője az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, az 1577-ben született, majd később pizzai és padovai professzorrá vált Fortunio Licetiről jegyezték fel, hogy 6 hónapos terhesség után, korszülöttként látta meg a napvilágot. Orvos édesapja egy kályhát épített, ahol kis kuckót alakíttatott ki a kisbabának és Liceti életben is maradt.

koraszulott2

Az ősinkubátorok a 19. században jelentek meg, a szentpétervári és moszkvai lelencházakban. Egy litván orvos nevéhez fűződik a Rühl-féle bölcső. A szakember szavai szerint dupla falú bádogkádacska volt, a dupla fal közé vizet eresztettek, felmelegítették, ezáltal biztosították a megfelelő hőmérsékletet.

Kifejtette, voltak egészen extrém elképzelések is, például a Winckel–féle kád: itt az anyaméhhez hasonló körülményeket próbáltak teremteni, a babát belerakták egy meleg vizes kádba. Aztán jött a Tarnier–féle inkubátor, ahol már a levegő cseréjére is gondoltak és egy kis ventillátort is elhelyeztek benne. A modern inkubátor prototípusát egy philadelphiai orvos készítette el 1931-ben, ebből lett a Chapple bed.

Magyarországon először a Lelencházban és a Fehér Kereszt kórházban alkalmazták az inkubátorokat, míg végül eljutottunk a mai modern berendezésekig.

Ma már vannak olyan inkubátorok, amelyek oxigént vagy kékfény-kezelést tudnak adni, a legmodernebbek pedig a baba súlyát is le tudják mérni.

Forrás: Hirado