Így lehet könnyebb és biztonságosabb a szülés

Amikor egy nő tudomást szerez arról, hogy babát vár – néhány kivételes esettől eltekintve – határtalan boldogságot él át, ám ezzel egy időben számtalan kérdés és kétség is felvetődhet benne. Mi lesz az eddigi életemmel? Mi lesz a testemmel? Miként változik majd a kapcsolatom a társammal? Hogyan fogom világra hozni a kisbabámat? – és a sort még hosszan folytathatnánk.

A szülés előtt álló kismamák leginkább az elhúzódó, fájdalmas vajúdástól tartanak, főleg akkor, ha első gyermeküket várják, vagyis ezen a téren nem rendelkeznek saját tapasztalatokkal. Ma már számtalan olyan módszer és eszköz áll a szülésznők és az orvosok rendelkezésére, amellyel könnyebbé, komfortosabbá tehető a vajúdás és az azt követő kitolási szakasz, most azonban újabb színnel bővül a paletta.

A könnyebb és biztonságosabb szülésért

A szülés során fellépő kellemetlenségek mellett sok leendő anyuka aggódik amiatt, hogy mennyi időre lesz szükség szervezete regenerálódáshoz, az esetleges gátmetszés gyógyulásához. Abban, hogy a baba érkezésekor minden zökkenőmentes legyen, sokat segíthet mind a testi, mind a lelki felkészülés, ez utóbbi részét képezheti a Gynotal szülészeti gél alkalmazása. Ez a zselé nagy megkönnyebbülést hozhat a kismamáknak a nehéz pillanatokban is: használatát követően olyan filmréteg képződik a hüvely falán, mely elősegíti, hogy a baba könnyebben jusson át a szülőcsatornán, miközben védi a hüvelyfalat és a gátat a sérüléstől, biztonságosabbá téve a szülést. Azoknál a kismamáknál, akik a gél használata mellett döntöttek, ritkábban végeznek gátmetszést a szakemberek és gátrepedés is ritkábban fordul elő.

Rövidebben, könnyebben

Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták, hogy a szülést segítő gél alkalmazásával körülbelül egyharmadával csökkenthető mind a vajúdás, mind a kitolási szakasz hossza, ami jelentős segítséget nyújt a kismamáknak, főleg akkor, ha úgy döntenek, hogy fájdalomcsillapító nélkül szeretnék világra segíteni a gyermeküket.

Fotó: 123rf.com

“A tágulási szakasz hossza egy először szülő kismamánál körülbelül 8-10 óra, a többedszer szülő hölgyeknél pedig megközelítőleg 4-5 óra. A kitolási szakasz ½-1 óráig tart, ami a vajúdáshoz hasonlóan jelentősen csökkenthető a Gynotalnak köszönhetően” – tudtuk meg Dr. Ács Nándor egyetemi docenstől, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójától.

A hazai tapasztalatok

“Rendkívül jó tapasztalataink vannak a szülést segítő gél használatával kapcsolatban, hatékonyan támogatja ugyanis a tágulási folyamatot és a kitolási szakaszban is könnyebb az előrehaladás. Mindez azért történik, mert a gél  fellazítja, felpuhítja a méhszájat, a hüvelyt és a gátat, valamint a környező szöveteket. A zselé másik nagy előnye, hogy állagának köszönhetően csökkenti a kisbaba feje és a szülőcsatorna között fennálló súrlódást” – folytatta Dr. Ács Nándor.

Mivel a zselének semmiféle mellékhatása nincs és használata nem rejt kockázatot sem a születő babára, sem az anyára nézve, a hazai kismamák is érdeklődve fogadják az új terméket.

A pandémia hatására szinte eltűnt a világból a koraszülés. Véletlen?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.