Horkolásmentes övezet

A svéd fogorvosok találmánya idén 15 éves, és ma már az európai alvásgyógyítók mindennapos módszere és eszköze a szájbetét. Vannak horkolók, akiknél a szájöblük berendezése, a fogaik elhelyezkedése vagy a nyelv illeszkedése gátolja a levegő egyenletes beáramlását a légutakba. Ilyenkor segíthet, ha például az állkapocs hátulsó részét megerősítik, ezzel jelentősen csökkenthető az elülső fogakra nehezedő nyomás. Magyarországon korábban orr-fül-, gégész szakorvos közreműködésével, de a legújabb találmányok már egyedül is beilleszthetőek a szájba.

A horkoló hang a felső légutak lágy szöveteinek, a torok oldalsó és hátsó falainak, a manduláknak, a nyelvgyöknek, a nyelvcsapnak és a lágy szájpadlásnak a vibrációja következtében jön létre. Alvás közben a garat és a nyak izmai ellazulnak. Ennek következtében szűkület alakul ki a garattérben, így a szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Ennek következtében a lágy szövetek, a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációja adja a horkolás kellemetlen jelenségét.

horkolasgatloszajbetet

 

Akinek tehát a horkolását ilyen szájbéli adottságok idézik elő, nem is gondolja, hogy mechanikus segítséggel túlléphet a problémáján. Az első szájbetéteket fából faragták, majd a fémkorszak után következett a műanyag, és ma már a kifejezetten nyálbarát anyagból előállított eszközök számítanak korszerűnek. Nemcsak az anyagában, hanem technológiájában is sokat fejlődtek ezek az alvást segítők, ugyanis ma már – akárcsak a műfogsoroknál – teljesen egyedi, a saját szájberendezkedéshez illeszthetőek. Az illesztéshez nem kell technikusi háttér, mindenki otthoni körülmények között, maga alakíthatja ki a saját horkolásgátlóját. Leif Söderberg svéd horkolásgátló fejlesztő négyezer horkoló és ásító ember légzését elemezte, amíg kialakította a klinikai teszteken is megfelelő változatot.

A reduznore lehetővé teszi, hogy szinte egy ásításnyi művelettel több levegő juthat a tüdőbe. Kiegészítő eszközként egy orrtágítót is készítettek, így a megaventtel együtt biztosítható az egyenletes, nyugodt légzés – csukott szájjal. A szájüregben létrehozott komplex horkolásmentesítés következtében létrejöhet a horkolásmentes övezet, legalábbis ezen a testrészen. Magyarországon a közelmúltban kezdték megismertetni az új eszközt, amely mellé orrtágítót is ajánlanak, ugyanis a száj és az orr alakításával egyidejűleg a korábbinál több levegő tud akadálymentesen eljutni a tüdőbe. Ez a jó alvás alapfeltétele. Sokak számára az egyetlen, kikerülhetetlen lépés a horkolásmentes alváshoz.

További részletek: Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.