Hogy vagy? Jól aludtál?

A világ legegyszerűbb és talán leggyakoribb kérdésére a válasz nem is olyan egyszerű. Az egyszavas pozitív vagy negatív válasz mögött napi, hangulati, esetleg több éves krónikusnak tekinthető egészségi állapot, esetenként betegségek, tünet együttesek sokasága és az egészségi állapotot, a napi munkavégzést alapvetően befolyásoló tényezők állnak.

sleep labAmelyek külön-külön, de egymásra hatással is meghatározhatják a másik, gyakori kérdésre adott válaszunkat. A hogy vagyunk?-ra ugyanis, legalábbis, ha az egészségi állapotunkra vonatkozik a kíváncsiskodás, nem tudunk úgy válaszolni, hogy elválasszuk azt az alvásunk hatásától. Aki ugyanis rosszul alszik, az általában rosszabbul is teljesít, nehezebb a napi munkavégzése, a fizikai gyengesége következtében gyengül az ereje, a kedélyállapota. Az alvászavarok hátterében gyakran, a nyugtalan alvás áll, ami nappali alváskényszert okoz. A kórosan rosszul alvó az éjszaka során a szó szerint zaklatottan pihen, így tulajdonképpen a mindennapi regenerálódásra nélkülözhetetlen időszaka nem jól működik. Állandóan fáradt állapotban érzi magát, a mélyalvás folytonos megszakítása miatt nappal aluszékonnyá válik.

Az alvás minősége az életminőség egyik legfontosabb tényezője. Sokan azonban nem tudják megmondani, hogy milyen volt az éjszakai alvásuk. Vagy azért, mert mélyalvásuk következtében nem emlékeznek semmire, vagy pedig bizonyos pozitív vagy negatív emléknyomok alapján nem tudnak következtetni alvásuk minőségére. Az alvás minőségének mérése az alvásdiagnosztika alapvető feladata. Színhelyei a modern alváslaboratóriumok, amelyekben észlelik és rögzítik az alvásfunkciók jeleit. Mindezek mellett egyre több házi, vagyis otthon használatos eszköz és program ad információt az alvásunkról. Amelyet magunkon közvetlenül sosem tudunk alaposan megfigyelni. Csak eszközök és más – ébren levő – segítségével.

Forrás: