Hetekkel a szülés után is magas a vérrög kialakulásának kockázata

Nem csupán a terhesség ideje alatt, hanem a szülést követő legalább 12 hét során is fokozottabb a kockázata a vérrög kialakulásának a nőknél – állapították meg a szakemberek, rámutatva, hogy az eredmények tanúsága szerint a kockázati időszak mintegy kétszer hosszabb az eddig véltnél.

A vizsgálat több mint 1,6 millió nő bevonásával készült: mindegyikük 2005 és 2010 között hozott világra gyermeket Kalifornia valamelyik kórházában. A résztvevők közül nagyjából ezernél alakult ki vérrög, és ezen nők közül néhányan a rög okozta agyi érkatasztrófát, szívrohamot vagy mélyvénás trombózist is elszenvedtek.

A kutatók megállapították, hogy nagyjából a szülés idején volt a legmagasabb a nőknél a vérrög kialakulásának kockázata. A szülést követő első hat hétben a kockázat mértéke nagyjából tizenegyszerese maradt a normálisnak, majd a hetedik és a tizenkettedik hét között a normális érték 2,2-szeresére csökkent. A tanulmány szerint a kockázat mértéke a szülés utáni 13. és 18. hét között esett vissza majdnem normálisra.

„Ezek a komplikációk nagyon ritkák, ugyanakkor végzetesek lehetnek” – mondta a vizsgálatban részt vevő Hooman Kamel, a Cornell Egyetem New Yorkban működő orvosi karának neurológus professzora. – „Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tünetekkel. Amennyiben valaki mellkasi fájdalomhoz, nehéz légzéshez, az egyik láb megduzzadásához, fájdalmához vagy hirtelen jelentkező súlyos fejfájáshoz hasonló tünetet tapasztal, sürgősen keressen fel szakembert. Ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni, de a terhesség, illetve a szülés utáni időszakban különösen nagy figyelmet kell rájuk fordítani” – tette hozzá a szakember.

A vérrögök kialakulásának kockázata az ösztrogénszint megemelkedése és a véralvadási tényezők változása miatt nő meg a terhesség során. A szülést követő hónapokban aztán a hormonszint visszaáll a normálisra. Egyéb tényezők, köztük az elhízottság, a rákkezelés és a szív- vagy tüdőbetegség is növelheti a vérrög kialakulásának kockázatát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.