HELLP szindróma terhesség alatt? Erre figyelj!

A várandósság során olykor felléphetnek sajnos olyan állapotok, melyek veszélyeztetik a kismama és a magzat egészségét is. Az egyik legveszélyesebb ilyen kórkép az a HELLP szindróma, melynek hátterében akár fokozott trombózishajlam is húzódhat. Éppen ezért, ha az előző babavárása alatt ezzel küzdött, érdemes trombofília szűrést végeztetnie, hogy a következő várandóssága biztonságban és aggodalmak nélkül teljen. A témában dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

A rettegett HELPP szindróma

A HELLP szindrómáról manapság egyre többet hallani a kismamák körében, ugyanis a mielőbbi diagnózisa akár életmentő is lehet. Sokan önálló kórképként tartják számon, ám a legtöbb szakember szerint a terhességi magasvérnyomás – preeclampsia, toxémia- egy igen súlyos formája (ám néha önmagában jelentkezik). Bár szerencsére ritkán fordul elő, mégis igen komolyan kell venni, hiszen mind az anyára, mind a babára nézve akár végzetes is lehet. Maga a HELLP egy mozaikszó, mely a vörösvértestek szétesését, az emelkedett májenzim-értékeket és az alacsony vérlemezkeszámot jelöli. Jellemző tünetei az ödéma, rossz közérzet, gyomorfájdalom, görcs, fejfájás, hányás/hányinger. Mivel komoly befolyást gyakorol a placenta (méhlepény) működésére és a kismama egészségi állapotára, ezért a szindrómába szenvedőknél a terhesség megszakítására van szükség. Amennyiben elég érett hozzá a baba, mihamarabbi császármetszés indokolt, így megmenthető az anyuka és a gyermek élete is.

Bár pontosan nem tudni, mi is okozza a HELLP szindrómát, ám a szakértők szerint gyakran kezeletlen magasvérnyomás, illetve egy igen gyakori genetikai fokozott trombózishajlam, a Leiden mutáció áll. Tudósok szerint ugyanis a betegség gyakran a placenta ereiben kialakult vérrög miatt lép fel.

terhesseg

Leiden mutáció a vérrögök hátterében

“A Leiden mutáció az egyik leggyakoribb trombózis-készséget fokozó véralvadási zavar. Lényege, hogy a véralvadási rendszer V-ös faktorában aminosav-csere történik, ezért az V-ös faktort lebontó enzim (APC) nem tudja megfelelően elvégezni a feladatát. Ennek hatására a V-ös faktor túl sokáig működik, a véralvadás irányába tovább fejti ki a hatását, így megnő a vér alvadékonysága. A mutációnak létezik heterozigóta és homozigóta formája is, attól függően, hogy csak az egyik, vagy mindkét szülőtől öröklődött a zavar” – magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője, aki szerint a homozigóta forma bár ritkább, ám meglétekor annál nagyobb eséllyel fordul elő trombózis.

Véralvadásgátlóval a biztonságos várandósságért

Hogy valóban Leiden mutáció áll a kismamánál a HELLP szindróma kialakulása hátterében, arról trombofília szűréssel lehet megbizonyosodni. Amennyiben a vérvétel igazolja a fokozott trombózishajlam meglétét, úgy az anyuka a következő terhességnél szakember tanácsára LMWH injekciót kap, ami megakadályozza vérrögök kialakulását. Természetesen a legegyszerűbb vizsgálatok (vérnyomásmérés, vizeletben a fehérje kimutatás, vérképben a vérlemezke (trombocita) szám csökkenése, máj- és vese funkció értékeinek emelkedése) azonnali gyanút kelt a toxémiára, HELLP szindrómára, és ez kórházi megfigyelést tesz indokolttá!

A betegség elkerülése érdekében mindemellett fontos, hogy a kismama egészséges életmódot folytasson, ne dohányozzon, adja le az esetleges súlyfeleslegét, fogyasszon min. 2 liter folyadékot és rendszeresen mozogjon.

Forrás: Trombózisközpont