Halál szülés után – miért nőtt meg az esetek száma? – 1.rész

Több megrázó eset gondolkodtatta el az embereket az Egyesült Államokat a közelmúltban. Nem egy édesanya hunyt el pár nappal gyermeke születését követően – fejfájásra, hátfájásra panaszkodott, végül annyira rosszul lett, hogy a kórházban nem tudtak segíteni rajta. De miért?

Aggasztó anyai halálozások Amerikában

Az elmúlt időszakban több megdöbbentő anyai halálesetre kapta fel a fejét Amerika – melyeknek kezdetben semmiféle előjele nem volt.

Egyike a szinte horrorisztikus szülés utáni haláleseteknek annak a dallasi nőnek a tragédiája, aki 3 nappal a második gyermeke születését követően halt meg. A 32 éves Calista Johnson férje, Allen szerint erős fejfájásra panaszkodott, mióta kiengedték a kórházból. A migrénjeinél is sokkal rosszabbnak írta le a panaszait, melyet semmi sem enyhített. Férje ekkor még elment dolgozni, mivel Calista azt mondta, minden rendben lesz vele. Már akkor volt azonban hátfájdalma is, de az epidurális érzéstelenítésnek tudta be azt, amit a szüléshez kapott.

Már másnap súlyosbodott a fájdalma, férje még a zuhany alól is hallotta a nyögéseit. Délelőtt a telefonban még azt állította, kicsit jobban van, de 10 óra tájt már érezte, hogy valami nagyon nem stimmel. Allen hívást kapott tőle – Calista ekkor már zavarosan beszélt. Anyósát is felhívta, aki közel lakott hozzájuk. Ő talált rá a fürdőszobában, nem tudott lefeküdni, de felállni sem. Anyósa szerint Calista szabályosan ordított, s a mentők azonnal kórházba vitték. Útközben könyörgött az anyósának, hogy vigyázzon a gyerekeire. Az asszonyt rettegés fogta el. Azt mondta: „valahogy tudtam, hogy vége….”

Aznap kora délután Calista már halott volt. Egyike az újabb példáknak a szomorú statisztikára az Egyesült Államokban. Az elmúlt 25 évben a legtöbb ország biztató lépéseket tett a terhességből adódó halálesetek ellen – ám Amerika nem tartozik közéjük.

Egyre több az ilyen eset?

A szülés utáni halálesetek növekedni látszanak, s a kutatók nem biztosak benne, hogy ennek oka az, hogy valóban több anya hal meg, vagy megváltozott, ahogyan az államok számolják ezeket az eseteket.

A dolog már csak azért sem érthető, mert az USA egyike a leggazdagabb országoknak, ahol számos erőfeszítést megtesznek, ha szülésről van szó – mégis egyike azoknak az országoknak, ahol a legrosszabb következmények várhatnak egy újdonsült anyára. 2016-ban majdnem 29 szülés utáni haláleset történt minden 100 ezer szülésre. Kanadában 100 ezerből nyolcan haltak meg, Angliában heten, Ausztráliában öten.

kenyeztetes

Az életüket veszítő nőkön kívül több ezren súlyosan sérültek a terhesség vagy a szülés alatt. Évente az Egyesült Államokban nagyjából 800 anyai haláleset történik, s több mint 50 ezer súlyos sérülés következik be a szülés folyamán az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint. Azonban az arányok nem egyenletesen oszlanak meg. A legmagasabb az afro-amerikai anyák halálozási rátája: 3-4-szer akkora eséllyel halnak meg terhességhez kapcsolódó problémák miatt, mint a fehérbőrűek.

Ráadásul, a szülés utáni halálesetek fele megelőzhető lenne. Két tanulmány igazolta, hogy a feketebőrű nőknél még sokkal inkább is, mint a fehéreknél. A faji különbségek közötti szakadékot némileg magyarázhatja a szegénység, valamint az egészségügyi ellátáshoz való, kevésbé jellemző hozzáférés, de ez nem kellő bizonyíték.

A feketebőrű nők ugyanis akkor is nagyobb veszélyben vannak, ha magasan képzettek és jól keresnek – a tényt orvosok és társadalomtudósok is megerősítették.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php