Ha egy kismama felfázik – Szakértő válaszol

Milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha egy kismama felfázik? A felmerült kérdésekre szakértőnk, Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász válaszolt.

Vajon hajlamosabb egy kismama a felfázásra és minden esetben, mikor fájdalmat érez gyulladásról van szó? Okozhat károsodást, ha a terhesség alatt az anya felfázik?

Első kérdés rögtön az, hogy mit értünk felfázáson? Rendelőmbe érkező betegek felfázás alatt hólyaggyulladást, vesemedence gyulladást, vagy hüvelygyulladást, petefészek gyulladást szoktak érteni. Felfázáskor, ha a szó eredetét nézzük, a test, vagy csak az altest fizikai lehűlése következtében az immunitás csökken és egy eddig panaszt nem okozó kórokozó, elszaporodva panaszokat okoz.

terhess_katt15

Terhesség alatt gyakran maga a terhes méh növekedése okoz bizonyos diszkomfortot, ami a betegekben hólyaggyulladás lehetőségét veti fel. Később a magzat mozgásai okozhatnak hasonló panaszt. Ezt el kell különítenünk a valódi gyulladásoktól.

Kihatással van a terhesség a húgyúti fertőzésekre?

A terhesség több okból védtelenebbé teszi a hölgyeket a felfázásokra: egyrészt, mert a terhesség védelmében az immunitás csökken, a magzat kilökődését gátolva, másrészt szintén a terhesség fenntartásáért a simaizmok ernyedtebbek, hogy a méh ellazításával a magzat nyugalomban növekedhessen.

A simaizmok elernyedése miatt a hugyutakban a vizelet áramlása lassul. A pangó vizeletben a baktériumok gyorsabban szaporodnak. Ez okozza tehát a gyakoribb panaszokat. Sajnos a panaszokon túl akadnak még ebből problémák: ha a gyulladás súlyos, az a méhre terjedve korai burokrepedést, ezzel méhfertőzést, vetélést, koraszülést okozhat.

A magzatra lehet hatással a felfázás?

Alattomosabb módon is keletkezhet probléma: gyakori, hosszantartó, akár tünetmentes húgyuti gyulladások a méhlepényre terjedve annak egyik sejtrétegét károsítják. Ezzel a magzat tápanyag felszívását gátolva fejlődési zavart, méhen belüli sorvadást okozhatnak. Ezt csak a rendszeres terhes gondozás és a rutin vizeletvizsgálatok szűrhetik ki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.