Gyorsan, kevés fájdalommal is lehet szülni?

Kivétel nélkül minden nő reménykedik abban, hogy gyors, egyszerű szülése lesz. Sajnos sokan éppen ezért arra gondolnak, hogy könnyebb császárral szülni, pedig ez nem így van. Ráadásul természetes módokon is könnyíthető a szülés.

Gyorsan szülni = császárral szülni?

A feltett kérdésre a válasz egyértelműen nem! Ezt azért fontos kiemelni, mert sokan hiszik, hogy a császármetszéssel történő szülés egy lehetőség. Nem erről van szó. Ez a beavatkozás bizony magában rejti azokat a veszélyeket, amelyeket bármelyik másik nyílt, alhasi műtét rejtene. Vagyis akár tragédiával is végződhet, így annak eldöntése, hogy szükséges-e minden esetben a szakember feladata, és semmi esetre sem a kismamáé!

Ráadásul a császármetszéssel szültek több időt kénytelenek a kórházban tölteni, lassabban regenerálódnak, és sokszor nagyobb fájdalmakkal is számolhatnak a szülést követő napokban. A szülést megkönnyíteni azonban lehetséges, és ehhez nem is kell szikét ragadni.

Mozgás, energia és tudat

Ez a hármas segítheti a kismamát abban, hogy a szülés valóban könnyű legyen. Ez persze nem azt jelenti, hogy fájdalommentes, gyors, pár perces eseménnyé szelídül, de nagyon sokat számít.

Az első a mozgás. Ha a kismama a fájások jelentkezésekor leül, lefekszik, hogy kímélje magát, akkor azok nagy valószínűséggel lelassulnak, elhúzva ezzel az egész folyamatot. A babát a leginkább a gravitáció segíti kifelé az izomzaton kívül, így az ideális testhelyzet a térdelés, vagy az álló, guggoló póz. Szerencsére ma már a legtöbb kórház fel van készülve a különlegesnek mondott szülési igényekre, mint a bordásfal, a medence, vagy éppen a labda. Ezek az eszközök segítenek abban, hogy ne fekve szüljön a nő, ami – bár az orvosnak nagyon kényelmes és biztonságos – nem túlzottan segíti a babát az út megtételében. Fontos az is, hogy a környezet, amiben a kismama van, megnyugtató, ismerős legyen, hiszen ez segít lazítani. A kórházba ezért csak 5-10 perces fájásoknál érdemes elindulni (ez persze függ az intézmény és az otthon távolságától is).

Az energia szükségessége nem is lehet kérdés. A várandósság és a szülés is igencsak sokat kivesz a kismamákból, így nem véletlen, hogy a szakemberek döntő többsége valamilyen várandós vitamin szedését javasolja.

Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a készítmény esetében fontos a komplexitás, a megfelelő tagoltság, illetve az, hogy annak anyagai a lehető legnagyobb mértékben hasznosulhassanak. Ezt praktikusan azzal érhetjük el, ha a vitaminkészítményben az anyagok szerves kötéssel vannak jelen, így a felszívódás akár 80%-kal is jobb lehet. Így elérhető, hogy a test megfelelően felkészült legyen a feladatra. A szülés alatt sem kell lemondani az evésről, ha a kismama szükségét érzi, egy kis csoki, keksz, vagy akár egy kis hús is sokat segíthet, hiszen energiatartalmuk plusz lökést adhat a folyamathoz.

Lelkileg is ott kell lennie a kismamának, ha könnyíteni szeretné a dolgát. Ez azt jelenti, hogy tudatosan fel kell készülni, megbeszélni a csöppséggel, hogy mi hogyan fog történni, akármennyire is furcsán hangzik ez. Elvégre a szülésben ketten vesznek részt, a mama és a baba, így mindkettőnek „fel kell készülnie”. A nyugalom, a stressz kerülése sokat segíthet, így nyugodtan meditáljon, akár a szülőszobán is. nem kell bonyolult dologra gondolni, az is tökéletes, ha a kedvenc zenéit hallgatja, becsukott szemmel, és egy olyan helyet idéz fel maga előtt, ahol szívesen van. A zenének igen nagy ereje van, használja ki.

Az egész folyamatot segítheti a málnalevél tea, ám kizárólag a 32. hét után, mivel ez a folyadék túl korán alkalmazva koraszülést is okozhat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index