Gyermekvállalás 40 évesen – Hogyan fogan meg a baba és mire kell számítani? – 2.rész

Kevesen esnek természetes úton teherbe

Napjainkban egyre gyakoribbá válik a gyermekvállalás 40 évesen vagy efölött – duplájára nőtt azon nők száma, akik ebben a korban babáznak először. Melyek az ezzel kapcsolatos előnyök, hátrányok? Lássuk a tényeket.

Egyre több nő szül gyermeket 40 esztendősen vagy efölött. A tendencia jelentősen nőtt az 1970-es évek óta: azoknak a száma, akik 40 és 44 éves koruk között vállalnak először babát, megduplázódott 1990 és 2012 között.

A hölgyeknek általában azt ajánlják, 35 éves kor előtt szüljenek, ám az adatok mást mutatnak.

Természetesen, sok oka van annak, hogy a gyermekvállalás 40 évesen egyre sűrűbben fordul elő – beleértve a termékenységi kezeléseket, a korai karriert, a későbbi megállapodást. Milyen azonban 40 évesen a gyermekvállalás? Mit kell tudni róla? Íme az előnyök, hátrányok, a kockázatok és egyéb tények, melyekről érdemes informálódni. Cikkünk első felében az előnyökről és a hátrányokról esett szó. Lássuk azonban, hogyan alakul egy terhesség 40 évesen.

Fotó: 123rf.com

Hogyan fogan meg a nő?

A teherbeesés mindig beletelik egy kis időbe, kortól függetlenül. Ám ha valaki 40 éves elmúlt, s fél éven át nem fogant meg a baba természetes úton, ideje felkeresni egy termékenységi specialistát, aki felméri, vannak-e olyan tényezők, melyek gátolják a teherbeesést. Az ultrahang és vérvizsgálat betekintést enged a méh és a petefészkek állapotába, a petefészkek tartalma is ellenőrizhető. Ha a gyermekvállalás 40 évesen történne, érdemes tudni: a tapasztalatok szerint 45 felett a természetes úton történő teherbeesés nem valószínű.

Terméketlenség esetén a nő választhat termékenységi gyógyszereket, melyek hormonokkal segítik a sikeres ovulációt. Rendelkezésére áll a segített reprodukciós technológia (ART). Ennek lényege a petesejtek eltávolítása és laboratóriumban történő megtermékenyítése, majd a méhbe visszaültetése. Az ovulációs problémák esetén ez a legtöbb nőnél működik, béranyánál is ezt alkalmazzák. 11 százalékos a siker esélye 41-42 éves korban. Az inszeminációt mesterséges megtermékenyítésnek is nevezik, lényege a spermium befecskendezése a méhbe. Ez különösen hasznos lehet, amikor a férfinál van probléma.

Milyen lesz a terhesség?

Ha a gyermekvállalás 40 évesen történik, gyanítható, hogy a terhesség is nagyobb kihívást jelent majd. Több fájdalommal járhat az ízületekre, csontokra nézve, melyek a korral veszítenek tömegükből. A nő hajlamosabb lehet a magas vérnyomásra és a terhességi cukorbetegségre. A terhességből eredő kimerültség is jelentősebb lehet az idő előrehaladtával. Fontos beszélnünk orvosunkkal arról, mire számíthatunk a terhesség idején, általános egészségünk és korunk alapján.

Hogyan érinti a kor a szülést?

Amennyiben a gyermekvállalás 40 évesen vagy idősebb korban történik, a hüvelyi úton megvalósuló szülés esélye kisebb. Ennek oka egyrészt a termékenységi kezelés, mely növelheti a koraszülés valószínűségét, de a preeclampsia veszélyének is ki lehet téve a kismama, amely császármetszést tesz szükségessé – az anya és a baba megmentése érdekében.

Ha a gyermeket hüvelyi úton hozzák világra, a szülés nagyobb kihívás lehet idősebb korban. Nagyobb a halvaszületés kockázata is így. Természetesen, számos nő sikerrel hozza világra gyermekét 40 éves kor felett, de a körülményeket át kell beszélni és fel kell készülni mindenre.

Nagyobb az esélye ikrek születésének?

Ha a gyermekvállalás 40 évesen történik, ez egy gyakori kérdés. Maga a kor nem növeli az esélyt, ám azok a nők, akik termékenységi gyógyszereket használnak vagy termékenységi kezelésen estek át, nagyobb valószínűséggel szülnek ikreket. Ennek oka az, hogy a gyógyszerek növelik az ovuláció esélyét. Az ikrek ugyanakkor annak a valószínűségét is növelik, hogy korábban születnek meg a babák.

Egyéb tudnivalók

A teherbeesés 40 évesen vagy afölött egyes nők számára több időbe telhet, mint másoknak. A termékenységi szakértő gyors bevonása szükséges, amint a 40-es években drámai módon csökken a termékenységi ráta. Ha természetes úton nem fogan meg a gyermek, azt is meg kell fontolni, hány próbálkozásra vagyunk hajlandóak a kezeléseket illetően és van-e anyagi fedezetünk arra, hogy esetleg tovább is menjünk.

Manapság annyi hölgynél jellemző a gyermekvállalás 40 évesen, hogy a kismamának bőven lesz társasága. A kihívások ellenére ebben a korban is teljes mértékben lehetséges a babavállalás, de orvos bevonása mindenképp szükséges.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.