Gyermekvállalás 40 évesen – előnyök, hátrányok és tények – 1. rész

Bár korábban egészségesebb, sokan várnak a negyedik ikszig

Napjainkban egyre gyakoribbá válik a gyermekvállalás 40 évesen vagy efölött – duplájára nőtt azon nők száma, akik ebben a korban babáznak először. Melyek az ezzel kapcsolatos előnyök, hátrányok? Lássuk a tényeket.

Egyre több nő szül gyermeket 40 esztendősen vagy efölött. A tendencia jelentősen nőtt az 1970-es évek óta: azoknak a száma, akik 40 és 44 éves koruk között vállalnak először babát, megduplázódott 1990 és 2012 között. A hölgyeknek általában azt ajánlják, 35 éves kor előtt szüljenek, ám az adatok mást mutatnak. Természetesen, annak sok oka van, hogy a gyermekvállalás 40 évesen egyre sűrűbben fordul elő – beleértve a termékenységi kezeléseket, a korai karriert, a későbbi megállapodást. Milyen azonban 40 évesen a gyermekvállalás? Mit kell tudni róla? Íme az előnyök, hátrányok, a kockázatok és egyéb tények, melyekről érdemes informálódni.

Előnyök

Olykor azok az előnyök, melyek a 40 éves gyermekvállalással járnak, túlszárnyalják a 20-as, 30-as években történő szülést. Először is az anya már jó eséllyel megteremtette a megélhetését, kiépítette karrierjét, s több időt tud szánni a gyermekre. Anyagi helyzete is kedvezőbb lehet. Lehetséges, hogy már partnert váltott és az újjal vállal babát – a kapcsolat pedig esélyesebb arra, hogy hosszútávú legyen. Az előnyök között van a kognitív hanyatlás csökkentése; a több érzelmi kapacitás a gyermekneveléshez; a hosszabb élettartam; jobb oktatási eredmények a gyermekeknél.

Fotó: 123rf.com

Hátrányok

A technológiai előrelépéseknek köszönhetően a termékenység, a terhesség és a szülés egyaránt biztonságos, ha a gyermekvállalás 40 évesen történik. Ám fontos tudni, hogy minden, ebben a korban kihordott terhesség jár kockázattal. Az orvosnak fokozottan figyelnie kell a kismamára és a babára. Fontos szem előtt tartani a vérnyomást – az ugyanis terhességi komplikációhoz vezet, például preeclampsia lehet belőle; terhességi cukorbetegség jelentkezhet; születési rendellenességek adódhatnak, például Down-szindróma; vetélés, alacsony születési súly előfordulhat. Nagyobb a méhen kívüli terhesség esélye is, amely olykor éppen a mesterséges megtermékenyítés eredménye.

Hogyan befolyásolja a kor a termékenységet?

A termékenységi technológiai fejlődés sokat tett azért, hogy a hölgyek később is vállalhassanak gyermeket. A lehetőségek között ott van a mesterséges megtermékenyítés; a petesejtek lefagyasztása fiatalabb korban; a spermabankok; a béranya fogadása. Ám minden elérhető lehetőség ellenére is jelentősen csökken egy nő termékenysége 35 éves kor felett. A 35 év feletti párok egyharmada szembesül termékenységi problémákkal. A korral nő annak az esélye ugyanis, hogy kevesebb petesejt áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez; a petesejtek nem egészségesek; a petefészkek nem tudják megfelelően felszabadítani a petéket; nagyobb a vetélés esélye és több olyan egészségügyi állapot állhat fenn, amely befolyásolhatja a termékenységet. A petesejtek száma jelentősen csökken 35 éves kor felett. Példának okáért 37 évesen még 25 ezer van, ez a szám leesik 1000-re 51 esztendős korra. A pubertás kor idején 300-500 ezer petesejt áll egy nő rendelkezésére.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Lacus

    Nem gond! Szerintem. Szültek a családban 41 évesen. A gyerek hál’ Istennek eleven, és egyébként is minden rendben.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.