Gyermekáldás más ágyékából

Ha valakinek mesterséges úton sem lehet saját gyermeke, annak is van lehetősége a szülővé válásra.

Örökbefogadás

Létezik nyílt és titkos örökbefogadás is. A nyílt az, amikor a szülőanya egy általa ismert és kiválasztott szülőpárnak adja örökbe a gyermekét, a titkos pedig várólistával működik, de szerencsére akár egyedülállók is örökbe fogadhatnak így.

Sokan tartanak tőle, hogy a titkos örökbefogadással csak beteg gyermekeket adnak örökbe, de ez nem így van! Ráadásul sokszor a gyermekeknek olyan betegsége van, ami idő, figyelem és pénz ráfordításával teljesen gyógyítható. A legfontosabb szabályok, hogy minimum 16, maximum 45 év korkülönbség lehet a gyermek és az örökbefogadó szülő között.

Béranyaság

Magyarországon tiltott dolog, de sok külföldi országban legális. Vannak olyan nők, akik valamiért nem tudják kihordani a gyermeküket, de képesek erre sok időt és pénzt áldozni, elmehetnek külföldre. Ilyenkor ott elvégzik a beültetést, a béranya megszüli a gyermeket és már úgy anyakönyvezik, hogy a vér szerinti édesanyja kerül bele az anyakönyvi kivonatba, és így hozhatják haza a gyermeket.

Dajkaanyaság

Amikor a vér szerinti és kihordó anya más, mint a nevelő, míg a vér szerinti és a nevelőapa személye egyezik. Ez sem legális, mégis megtörténik: sokszor a dajkaanya megszüli a gyermeket, az apa apasági nyilatkozatot tesz, az anya pedig lemond az ő javára, végül pedig a nevelőanya házastársi örökbefogadással a gyermek anyja lesz.

sperma17

Spermabank

Spermabank segítségével akár egyedülálló nők is anyává válhatnak, de kevesen választják ezt a lehetőséget, mert szeretik ismerni a gyermekük apját, legalább a külső tulajdonságait látni. Éppen ezért inkább megpróbálnak az apa tudta nélkül teherbe esni és egyedülálló anyaként megszülni a babát. Spermabank esetében a gyermek anyakönyvi kivonatába az úgynevezett „képzelt apa” elnevezésű kategória kerül.

Petesejt és ondósejt adományozás

Bizonyos feltételek mellett egyenes ági rokonok között lehetséges.

Lefagyasztott petesejtek és ondósejtek

Ha az, akitől vették a lefagyasztott sejteket, meghal, akkor megsemmisítik, életében pedig ő rendelkezhet velük. Lehet, hogy a halál után felhasználás jogilag nem minden esetben tiltott, de etikai szempontok miatt nem teszik meg az orvosok.

Lefagyasztott embriók

Egy embrió a 12. héttől számít magzatnak, addig a jogi kategóriája körülbelül olyan, mint egy szervé, így a megsemmisítése nem számít gyilkosságnak. Nem lehet másnak adni, de úgy például lehet rendelkezni, hogy kísérleti célokra felajánlják. Ha nincs rá szükség, és a szülők nem fizetik a tárolást, és nem ajánlják fel kísérleti célokra, akkor megsemmisítik őket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.