Folsav – Milyet vigyen a szervezetébe a kismama?

Talán már mindenkinek egyértelmű, hogy mennyire fontos a folsav a magzatok egészséges fejlődéséhez, így a kismamák szinte automatikusan  odafigyelnek a megfelelő folsavellátottságra.

Ez nem is olyan nehéz, hiszen hatalmas számban vannak azok a készítmények, melyek tartalmaznak folsavat. Csakhogy ez még édeskevés, hiszen minden második ember számára hatástalan a készítmények egy jelentős hányada.

Hatástalan?

Kis túlzással, igen. Egy olyan készítmény, mely a folsav mellett más összetevőket is tartalmaz nem lesz teljesen hatástalan a szervezet tápanyagpótlásában, de folsavbevitel szempontjából akár értékelhetetlen is az, amit tesz. Ha a készítményben szerves kötéssel, biológiailag aktív formában vannak jelen az anyagok (-citrát és -glükonát kötési formák), akkor a bevitt anyagok hasznosulása is nagyon jó lesz, ha még komplex is az adott készítmény, akkor a hasznosulás akár 80%-kal is jobb!

Fotó: 123rf.com

A folsav azonban egy kicsit más tészta, mivel a hasznosulásában nem csak a kötési forma játszik szerepet. A legtöbb készítmény folát formában tartalmazza ezt az értékes B-vitamint. A foláttal azonban az emberek felének szervezete nem tud mit kezdeni.

A folsav

A B9-vitamin, vagy M-vitamin néven is emlegetett anyag a velőcsőzáródási folyamatokban játszik elengedhetetlen szerepet. Ez ugyanis csak akkor játszódik le tökéletesen, ha a folsav megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben. De persze nem ez az egyetlen feladata, szerepe van a zsíranyagcserében, a vesék megfelelő működésében, a máj, a csontvelő normál fejlődésében és működésében és még számtalan más területen.

Minden ember szervezetében megtalálható az úgynevezett MTHFR nevű enzim, melynek komoly hatása van a vér homocisztein szintjére, de emellett a folsav anyagcsere egyik legfontosabb mozgatóeleme is. Minden második ember szervezetében az MTHFR mutálódott formában van jelen, melynek több ponton is hatása van a szervezetre, többek közt a folsav hasznosítása terén. A mutálódott enzimmel rendelkező emberek ugyanis a folát formában bevitt B9-vitamin hasznosítására képtelenek!

Más forma

A fenti kijelentés bár nagyon ijesztő, de egyrészt igaz, másrészt áthidalható. Sajnos a mutációval élő kismamák szervezete nem képes hasznosítani a folátot, még akkor sem, ha nagyobb mennyiségben visszük be, ebből pedig komoly gondok lehetnek” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Fotó: 123rf.com

Számukra érdemes olyan várandósvitamint választani, mely nem folát formában tartalmazza a folsavat. Hogy akkor hogyan? Több variáció is lehetséges, de a legjobb kétségtelenül a negyedik generációs, úgynevezett quatrefolic folsav. Ebben a formában ugyanis a szervezet akkor is nagyon hatékonyan képes felszívni a folsavat, ha az MTHFR mutáció jelen van. Ezzel pedig nagyon jó hatásfokkal lehet elkerülni mind a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását, mind pedig azokat a problémákat, melyek a kismamák folsav ellátottsági hiányából alakulhatnak ki.

MTHFR?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy a szervezetben jelen van-e az a bizonyos mutáció? Erre szerencsére ma már létezik vizsgálat, vérből képesek megmondani a szakemberek, hogy a mutáció jelen van-e. Ha a kismama nem szeretné ezt a vizsgálatot, vagy jelen van a szervezetében a mutáció, akkor mindenképpen érdemes a quatrefolic formájú folsav mellett dönteni a nyugodt babavárás érdekében!

Nem csak a nőknek, a férfiaknak is kiemelten fontos a folsav

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.