Fertőzések és betegségek a terhesség alatt

A legtöbb baktérium és vírus nem árt a babának. Létezik azonban néhány kivétel, mint például a rózsahimlő (rubeola) és a toxoplasmosis.

Lehetőség szerint a terhesség alatt próbáld elkerülni a megfázást. Emellett a terhesség során lehetőleg nem adnak oltásokat sem, kivéve a tetanuszt.

Rózsahimlő (rubeola)

A rózsahimlő (rubeola) egy vírusfertőzés. Ha a terhességed első felében kapod meg, és nem kaptál oltást, vagy korábban nem estél át rózsahimlőn, igen nagy az esélye annak, hogy a magzat károsodik. A fertőzés időnként vetélést okoz, vagy pedig a gyermek agyát, füleit vagy szívét károsítja.

terhesség

Hazánkban 1990. óta alkalmazzák a rubeola elleni védőoltást. Ha bizonytalan vagy benne, hogy átestél-e a fertőzésen, egy egyszerű vérvizsgálat megmutathatja, hogy van-e a véredben ellenanyag a rózsahimlő ellen. Ha van, akkor nem fogod elkapni a betegséget, vagy azért, mert korábban már átestél rajta, vagy pedig azért, mert kaptál ellene megfelelő védőoltást. Fontos, hogy azok a nők, akik gyermekkorukban nem voltak rózsahimlősek, teherbe esésük előtt megkapják a betegség elleni védőoltást.

Toxoplasmosis

A toxoplasmosis nevű betegséget egy parazita okozza. Amennyiben terhes vagy, az alábbiakban felsorolt tanácsok betartásával védheted meg magad a fertőzéstől:

  • Kerülj minden érintkezést kóbor macskákkal.
  • A murvát és homokot tartalmazó dobozokat (például az almot tartalmazó tálcát) valaki más ürítse ki.
  • Teljesen mondj le a nyers hús fogyasztásáról, például ne egyél tatárbifszteket.
  • Nyers hús előkészítése után mindig moss kezet. Jól süsd át a húsokat!
  • Hámozd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket, és mindig moss kezet, ha talajjal érintkeztél.

terhesség3

Herpesz

A herpesz vírus okozta fájdalmas bőrelváltozás, amely a száj környékén és a nemi szerveken fordulhat elő. A nemi szervek herpesze (genitális herpesz) átvihető a gyermekre. A herpesz egy újszülöttnél súlyos betegséget okoz. Szüléskor az orvosok császármetszést javasolnak, ha a herpesz első alkalommal alakult ki az anya szülőcsatornájában. Ha a terhes nőnek korábban már volt herpesze, az újszülöttet megvédik az anya által termelt ellenanyagok. Ha az anyának a szülés környékén fellángol a herpesze, a gyermek fertőződésének veszélye nagyon csekély.

B csoportú streptococcusok

A B csoportú streptococcusok nagyon elterjedt baktériumok, amelyek a terhesség során különféle problémákat okozhatnak (például az anya húgyúti fertőzését, koraszülést vagy az újszülött súlyos megbetegedését).

Nem mindenkinél végeznek szűrést B csoportú streptococcusra a terhesség során. Amennyiben azonban korábban már volt ilyen bakteriális fertőzésed, vizeletvizsgálatot végeznek, és mintát vesznek a méhnyakból is. A B csoportú streptococcusok jól kezelhetők penicillinnel.

terhesség6

Gombás fertőzések

Egyes nőknél a terhesség során hüvelyi gombafertőzés léphet fel, mivel a gombák nagyon jól fejlődnek a megváltozott kémhatású környezetben. A gombafertőzés tünete a vastag, fehéres, túrószerű folyás és felrakódás, valamint a viszketés. Ha hüvelygombád van, ez nem jelent veszélyes fertőzést, és hüvelykúpok alkalmazásával kikezelhető. Beszéld meg orvosoddal és védőnőddel a kezelést.

Preeclampsia (más néven toxaemia)

A preeclampsia fokozatai az enyhétől a nagyon súlyosig terjednek. Nem tudjuk, mi idézi elő. Tünetei: fehérje a vizeletben, megemelkedett vérnyomás, vízvisszatartás (ödéma) és rövid idő alatt jelentős súlynövekedés. Előfordulhat még fejfájás is, látászavarokkal kísérve.

Kezelése enyhébb esetben: sok pihenés és relaxálás, hogy a méhlepényben fokozódhasson a vérkeringés, és így a gyermek több oxigénhez és táplálékhoz juthasson. Súlyos preeclampsia esetén a baba nem fejlődik megfelelően, valamint az anya testében is mindenütt fájdalom jelentkezik. Ilyenkor a terhes kismamát gyakran befektetik a kórházba, hogy a gyermekével együtt mindkettőjük állapotát naponta nyomon követhessék. Előfordulhat, hogy meg kell indítani a szülést (például császármetszéssel).

Miután a gyermek világra jött, az anya vérnyomása gyorsan leesik, vizelete normalizálódik és eltűnik az ödéma.

Vérzés

Körülbelül minden ötödik nő tapasztal a terhessége során valamilyen vérzést. Legtöbbször valószínűleg nincs nagy baj. Vérzést okozhat például valamilyen nehéz tárgy megemelése, vagy a nemi aktus.

De a vérzés jelezhet nem megfelelő helyen tapadt vagy leváló méhlepényt is. Ezért ilyen helyzetben mindig fordulj a kórházhoz, ha vérzést tapasztalsz.

Hányinger és erőteljes hányás – hyperemesis

Teljesen normális, ha a terhesség első három hónapjában hányingered van és hánysz. Ha azonban olyan gyakran hánysz, hogy csökken a súlyod vagy felborul a só- és vízháztartásod egyensúlya, akkor hyperemesised van. Ennek a kórnak nem ismerjük az okát. A legtöbb esetben ezek a tünetek néhány héten belül elmúlnak.

Orvosod javasolhatja gyógyszerek vagy B-vitamin szedését, a legsúlyosabb esetekben pedig kórházi felvétel is szükségessé válhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.