Félhetnek a nők – terhességi diabéteszből szívbetegségbe?

A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség a nők életének egy későbbi szakaszában a szívbetegség magasabb kockázatával járhat – állítja egy hosszú évekre visszatekintő tanulmány.

Sajnos a kismamáknál kialakulhat diabétesz a várandósság ideje alatt. Azoknál a nőknél pedig, akiknél a terhességi cukorbetegség jelentkezik, a szívproblémák kockázata is nő életük egy későbbi szakaszában – állapította meg egy a húsz évet magába foglaló tanulmány.

A terhességi cukorbetegség csak az áldott állapot idején fejlődik ki és jellemzően el is múlik a gyermek születése után. Ám ennek ellenére növeli az édesanyák esélyét a 2-es típusú diabétesz kialakulására az elkövetkező években.

Az új tanulmány felfedezése szerint a terhességi cukorbetegség nemcsak a diabétesz, de a szívbetegség rizikóját is növeli, amikor középkorúvá válnak – mielőtt még kifejlődik a cukorbetegség vagy a metabolikus szindróma, mely közismerten a szívproblémák esélyét növelő tünetek csoportja.

A tanulmány közel 900, 18 és 30 év közötti nőt vizsgált az Egyesült Államokban – mindannyiuknak volt egy vagy több terhessége. Húsz éven át követték egészségük alakulását. Az édesanyák 13 százalékánál alakult ki terhességi cukorbetegség.

kismama_szív

A kutatók megvizsgálták ezen nőknél a nyaki artériák vastagságát, átlagosan 12 évvel a terhesség után, amikor 38-50 évesek voltak. A nyaki artériák vastagodása – az atherosclerosis vagy érelmeszesedés – a szívbetegség korai jele.

A hölgyek között, akiknél nem fejlődött ki a diabétesz vagy a metabolikus szindróma a 20 éves lekövetés alatt, azoknál voltak vastagabbak a nyaki artériák, akik küzdöttek terhességi cukorbetegséggel anyává válásukat megelőzően.

A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány hozzátette: az eredmények azt jelzik, hogy ha valakinél jelentkezett a terhességi cukorbetegség, az befolyásolhatja a korai érelmeszesedést, vagyis a nyaki artériák vastagodását – még a diabétesz és a metabolikus szindróma jelentkezése előtt, melyeket a kutatók már korábban a szívbetegséggel hoztak összefüggésbe – mondta el Erica Gunderson tanulmányvezető, az észak-kaliforniai Kaiser Permanente vezető kutatója sajtóközleményében. Vagyis, a terhességi cukorbetegség korai előjele és rizikófaktora lehet a nőknél a szívbetegségeknek.

A tanulmány kapcsolatot talált a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség és a szívproblémák jelentkezése között, ám ez még nem jelent ok-okozati összefüggést – teszik hozzá a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.