Ezt teszi a spermium a megtermékenyített petesejttel

Egyre többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az édesapa szerepe a magzat fejlődésében nem csak a megtermékenyítésre vonatkozik. Ahogyan ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy az apa jelenléte a gyermek egészséges fejlődédéhez elengedhetetlen, úgy egyre jobban megértjük azt is, hogy a spermium szerepe messze túlmutat azon, hogy az apa DNS-ét szállítsák a petesejthez.

A spermium szerepe

Első körben tisztázzuk, hogy a sperma, illetve a spermium nem szinonimák, nem azonos dolgot jelölnek. A sperma, azaz az ondó a hímek nemi mirigyei által termelt kollodiális folyadék, mely spermiumokat is tartalmaz. A spermium pedig maga a hímivarsejt, melynek a megtermékenyítést köszönhetjük.

A spermium sokáig élt úgy a köztudatban, mint egyfajta “hinto”, melynek a feladata tulajdonképpen az, hogy az apa DNS-ét eljuttassa a petesejthez, mely így kiegészülve már fejlődésnek indulhat, és létrejöhet belőle az új élet. Ez azonban így nagyon nem igaz. A DNS elengedhetetlenül fontos, de a kutatások egyre inkább egyértelművé teszik, hogy a megtermékenyítés során nem csak a DNS-t “használja” fel a petesejt, hanem a spermatranszkriptumok (egy folyamat, melyben a DNS átíródik RNS (mRNS) formára – mintha egy könyvet digitalizálnánk) és fehérjék széles skáláját is.

DNS

Több anyag, nagyobb jelentőség

„A kutatások jelentősége abban mutatkozik meg, hogy ha a petesejt a spermium anyagait ilyen mértékben használja, akkor messze nem elegendő az, hogy a spermium által hordozott DNS ép és sértetlen legyen. A spermiumok minősége kiemelt jelentőséget nyer, hiszen a felhasznált anyagok széles skálája így már a magzat, a későbbi baba életébe, fejlődésébe és szervezetének működésébe is beleszól, alakítja azt” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

Az, hogy a spermium minősége hangsúlyos, a tudományos világ számára nem újdonság, azonban az emberek csak az utóbbi pár évben találkozhattak ezzel a problémával. A minőség kérdésköre pedig nagyban múlik az egyénen, hiszen a szervezet megfelelő működése többnyire az életvitelünk hozadéka.

A spermatogenezis folyamata igen összetett, ennek ellenére másodlagos, hiszen az egyén életének fenntartásához nem szükséges. Vagyis a tápanyagok csak akkor érkeznek meg ide normál mennyiségben – a spermatogenezis csak akkor működik a normál mederben, ha a test tápanyagellátottsága megfelelő, vagyis az élet fenntartásához szükséges funkciók kiszolgálása után is megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre tápanyagok.

tableta, gyógyszer, vitamin

Fotó: 123rf.com

Pótlás

Alapesetben a tápanyagbevitel optimális, vagyis az egészséges étkezéssel és a mozgással elvben elegendő tápanyagot vagyunk képesek bevinni. Azért elvben, mert egyrészt messze vagyunk az egészséges életmódtól, másrészt az egyre erősebben romboló környezeti hatások is jelen vannak a mindennapjainkban (légszennyezettség, vegyszerek, stressz, stb.). Ezek eredményeképpen sokszor a spermatogenezis folyamata sem jut elegendő tápanyaghoz, így a spermiumok minősége is sérülhet.

A tápanyagpótlás napjainkban a férfiak számára a kifejezetten nekik kialakított vitaminkészítmény révén jól megoldható. Ehhez azonban a terméknek szerves, biológiailag aktív formában kell tartalmaznia az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák, pl.: cink-citrát, réz-glükonát), illetve komplexnek, sok összetevősnek kell lennie. Így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

Olvasd el ezt is!

Nem mozog a spermium, ha nincs elég D-vitamin!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.