Egyél halat, hogy okosabb legyen a babád!

Egy felmérés szerint, ha a kismamák a várandósság alatt rendszeresen fogyasztanak halételeket, a születendő gyermekük kognitív képessége sokkal jobb lesz a kortársainál.

A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték el, és ennek alapján a szakemberek azt tanácsolják a kismamáknak, hogy fogyasszanak sok halból készült ételt. A javaslat főként azoknak az édesanyáknak szól, akik korlátozták a halfogyasztásukat a halban esetlegesen előforduló higanytartalom miatt, mivel ezzel a döntésükkel megfosztják a magzatot sok olyan tápanyagtól, ami a halban megtalálható.

istock_000021514965large

Tápanyag az agynak

A kutatók figyelmeztetnek arra tényre, hogy a higany a kismama szervezetébe jutva káros hatással lehet a magzat fejlődő idegrendszerére, de a halban található telítetlen zsírsavak, és egyéb tápanyagok döntő szerepet játszanak a magzat kognitív fejlődésében.

A kutatócsoport megvizsgálta a 6 hónapos újszülöttek kognitív képességét, és összehasonlította az eredményeket azoknak a gyermekeknek az eredményeivel, akiknek az édesanyja rendszeresen fogyasztott halat a babavárás ideje alatt.

A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy rendkívül jó hatással van a halból készült ételek fogyasztása a magzatra, mivel megfelelő tápanyagokat tartalmaz a húsa. Különféle halak lehetnek az étrenden, a szakemberek azonban elsősorban a lazacot, a tonhalat és a szardíniát javasolják.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.