Egyedülálló termékenységi centrum nyitotta meg kapuit

Egyedülálló szakmai programmal nyújt pszichológiai segítséget a gyermekáldásért küzdő pároknak az új termékenységi központ.

Megkezdte működését a Budai Termékenységi Centrum (BTC). A központ célja, hogy pszichológiai támogatást és tanácsadást nyújtson azoknak a pároknak, akik elakadnak a gyermekvállalás göröngyös útján.

A nehezített teherbeesés és a meddőség témája még mindig tabu a társadalmunkban, mely ezáltal stigmatizál, traumatizál. A gyermeket tervező párok így nehezen találnak megfelelő segítséget. Ezen a szemléleten kíván változtatni a BTC azzal, hogy egyéni, páros, vagy csoportos formában nyújt személyre szabott pszichológiai tanácsadást az érintetteknek. Az intézmény klinikai szakpszichológussal, relaxációs szakemberrel, gyásztanácsadóval, párkapcsolati mediátorral, meddőségi tanácsadóval és coach-csal áll a páciensek rendelkezésére. A magánintézmény szakmai vezetője Soltész Krisztina, klinikai szakpszichológus.  

Soltész Krisztina

„A területen eltöltött több, mint 15 éves szakmai tapasztalatom szerint a gyermekvállalási gondokkal küzdő nők és férfiak problémáit sok esetben sem orvosi, sem pedig pszichológiai szempontból nem térképezik fel teljes körűen” – mondta Soltész Krisztina. – „Nálunk a párok minden szükséges pszichológiai támogatást megkapnak, valamint független tanácsadással segítünk abban, hogy a meddőséget okozó problémákkal a számukra megfelelő specialistákhoz fordulhassanak” – tette hozzá a centrum vezetője.

A szakember kiemelte: sok pár elveszettnek érzi magát a biztos megoldást ígérő, gyakran költséges, de „futószalagon” történő eljárások útvesztőjében. A Budai Termékenységi Centrumban a szakemberek felmérik, hogy akadályozzák-e pszichés tényezők az adekvát megküzdést, illetve a legmegfelelőbb pszichológiai terápiát nyújtják.

A sikertelenség – az érzelmi hullámvasút hónapról hónapra – fokozza a stresszt, márpedig ezáltal kialakul a teherbeesést nehezítő ördögi kör.

A családdá szerveződés akkor is krízis, ha minden rendben és időben halad, hát még akkor, ha ez a folyamat újra és újra akadályokba ütközik. Klinikai pszichológusi munkám során sokszor tapasztaltam, hogy a gyermekvállalás körüli időszak krízisét nem sikerült megfelelően megoldani, ami később magánéleti vagy munkahelyi problémákat, de gyakran pszichiátriai zavarokat okozott. A nehezített gyermekvállalást, a meddőséget terhelő tabuk feloldásával, valamint az adekvát megküzdés pszichológiai támogatásával a hangsúlyt a megelőzésre szeretnénk helyezni. A traumatizáció ugyanis megfelelő segítséggel elkerülhető” – mondta Soltész Krisztina.

Miért lehet problémás a férfiak termékenysége?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.