Czeizel Endre vitaminja miatt a mai napig hálásak a kismamák

Már egy éve, hogy meghalt Czeizel Endre, a világhírű kutató, genetikus professzor, akinek számtalan édesanya lehet hálás, amiért felfedezte a magzatvédő vitaminokat. Ugyanis ezek nemcsak elősegítik a magzat fejlődését, de növelik az életben maradási esélyét, és óvják az édesanya egészségét is.

“Czeizel Endre professzor szinte az egész életét a genetikai kutatásnak szentelte, munkásságáért számtalan kitüntetést, szakmai elismerést kapott” – mondta dr. Nagy Károly szülész-nőgyógyász főorvos. “Méltán lehetünk büszkék az ő produktumára, hiszen egy kutató eredményességének fokmérője, hogy az általa felfedezett újdonság mennyire válik hasznára az emberiségnek.”

Czeizel Endre

“A korábbi, hazai vizsgálatok kimutatták, hogy a D vitamin hozzájárulhat a terhességi mérgezés, az E vitamin pedig a koraszülés kockázatának csökkentéséhez. Czeizel egyik legfontosabb felfedezése, hogy a magzatvédő vitaminok alkalmasak bizonyos fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc, agy-, és koponyahiány) megelőzésére is” – tudtuk meg dr. Nagy Károlytól.

A tavaly elhunyt professzor nevét tavasszal felvette egykori munkahelye, az Egészség-megőrzési és Diagnosztikai Központ, amit ma Czeizel Intézetként ismernek a kismamák. A nyolcvan éves genetikus szinte halála napjáig bejárt ide dolgozni, ahol várandós édesanyákkal beszélt, tanácsokat adott, biztatta őket.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.