COVID-járvány várandósan – Oltatni vagy nem oltatni?

Az immár több mint két éve húzódó, szinte napról napra változó COVID időszakban kismamaként még nagyobb kihívás eligazodni, válaszokat találni, az oltást, a lehetséges szövődményeket, gyermekünk védettségét és az érvényben lévő egészségügyi ajánlást illetően.

Mikor, milyen vakcinával, hány dózis az ideális, és valós védettséget ad-e a legújabb variánsok ellen?

A koronavírus okozta pandémia gyakorlatilag egyik napról a másikra írta át, változtatta meg életünket, rengeteg bizonytalanságot hozva mindennapjainkba. Kismamaként ráadásul nem csak saját magunk, hanem magzatunk egészségéért is különösen aggódunk ebben az időszakban, de lássuk be így a sokadik variáns és az oltási dózisok körüli információáradatban mostanra különösen nehézzé vált az eligazodás.

Fotó: 123rf.com

„Az aktuálisan érvényben lévő egészségügyi iránymutatást mindig az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) hivatalos állásfoglalása határozza meg, ez egy központilag szabályozott dolog” – mondta Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet genetikus orvosigazgatója. – “A várandósok, a testükben létrejövő élettani, immunológiai változások miatt érzékenyebbek a fertőzésre, súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás, magas lázas állapot is könnyebben alakulhatnak ki náluk spontán koronavírus fertőzés esetén. S bár közvetlenül a magzatot nem támadja meg a vírus, áttételesen, az anyai állapoton keresztül okozhat különböző problémákat, például koraszülést, magzatelhalást, lepényi elégtelenséget. Mindezekből következik, hogy kismamáknak, családtervezőknek még inkább javasolt az oltás feltétele, hiszen előnyei bőven meghaladják az esetleges hátrányokat, a spontán fertőzés jelentette veszély és annak következményei felülmúlják az oltóanyag feltételezett rizikóját. A jelenlegi ajánlás szerint a kismamák oltási protokollja pontosan ugyanúgy javasolt, mint mindenki másé, jóformán nincs semmi különbség” – magyarázta a szakember.

Általános oltási reakciók, így hőemelkedés, néhány napig tartó ízületi fájdalmak természetesen kismamák esetében is előfordulhatnak, ezeket fontos komolyan venni és megfelelő körültekintéssel kezelni. A legtöbb klinikai vizsgálatot mRNS tartalmú vakcinákkal végezték, az eredmények alapján ajánlott ezek előnyben részesítése mind a várandósság, mind a szoptatás időszakában. A harmadik oltás is ugyanúgy javasolt, sőt az egyes dózisok közötti időszak hosszúságában sincs különbség az általános iránymutatáshoz képest.

Fotó: 123rf.com

„Kismamaként a 12-35. hét között javasolt az oltást felvenni. Általában a háziorvos vagy a szülész ír is egy papírt, hogy az egyéni egészségügyi állapot lehetővé teszi ezt. A 35-36. hét után már nem oltunk, ha valakinek oda esne egy oltása, legyen szó a 2. vagy akár a 3. dózisról, azt a szülés utánra kell halasztani. Általában 2-3 héttel a szülés után már nyugodtan be lehet adni ezt is. Amerikában egyébként az első 12 hétben is lehet oltani, tehát a magyar javaslat egy picit óvatosabb, mint más országoké” – hangsúlyozta az orvosigazgató.

Ha megoldható, az a legszerencsésebb, ha az édesanyák már valamivel a tervezett várandósság előtt beolttatják magukat, ezzel biztosítva a nyugodt babavárást, saját maguk és magzatuk egészségét.

Olvasd el ezt is!

Milyen hatással van a COVID a terhesség lefolyására?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.