Barna váladékozás a várandósság alatt? Fertőzés is lehet a háttérben!

A várandósság alatt semelyik kismama nem szeretne vérrel, vagy barnás hüvelyi folyással találkozni, hiszen ezek pánikot váltanak ki belőlük.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a barna váladékozás több dolgot is jelenthet, és ennek megfelelően kell kezelni azt!

Mit jelenthet a barna váladékozás a terhesség alatt?

A barnás folyás sajnos nagyon sok nő számára egyáltalán nem ismeretlen jelenség. A legtöbb esetben hormonális eltérést jelez, mi jellemzően azt is jelenti, hogy a teherbe esés nehezített, vagy – ameddig a kiváltó okot nem orvosolják – lehetetlen. A barna váladékozás a terhesség alatt is jelentkezhet. szerencsés esetben csupán arról van szó, hogy egy egészen kevés vér jelentkezik, amit a hüvely savas flórája megszínez. Ez jelentkezhet a vérbőség miatt szex után, vagy esetleg kenetvételt követően.

A rosszabb lehetőség az, hogy most is hormonális kiváltó okokkal nézünk szembe. Bár a várandósság már kialakult, a hormonháztartás megfelelően kiegyensúlyozott működése most is elengedhetetlenül fontos, hiszen ha az nem működik jól, akkor a beágyazódás elmaradhat, esetleg vetélés léphet fel. Ha a barna váladékozás a terhesség félidején túl jelentkezik, úgy a koraszülés veszélyével nézhetünk szembe, vagyis ennél a jelenségnél mindenképpen és sürgősen orvossal kell konzultálni. A szakember valószínűleg vizsgálatra behívja a kismamát, így kizárhatja a komoly problémák lehetőségét.

Fertőzés is állhat a háttérben

Angyal Géza szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a barna váladékozás kiváltó oka lehet hüvelyi fertőzés is. Ez sajnos nem könnyebb helyzet, mint az előbb felsoroltak, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelősek a koraszülések és vetélések egy igen jelentős hányadáért.

Szerencsére ez ellen a kismama is tehet, méghozzá a kellő odafigyeléssel, a helyes táplálkozással, és a rendszeres mozgással. Ezekkel ugyanis jó állapotban tarthatja a testét, ami segít leküzdeni az esetleges fertőzéseket. Fontos, hogy a szervezet számára biztosítsuk azokat az anyagokat, melyekkel ez a harc könnyebb. Ezek között a cink és a réz kiemelten fontosak, hiszen a szervezetben antibakteriális hatással bírnak.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez kiegyensúlyozott tápanyagbevitel szükséges, ügyelve a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek meglétére is. Ez a várandósság időszakában kiemelten fontos, ez az oka, hogy a szakemberek jelentős része várandós vitamin szedését javasolja. A készítmények között azonban mindenképpen érdemes olyat keresni, melyben a két említett anyag megtalálható, emellett pedig fontos, hogy a vitamincsalád szerves kötésekkel rendelkezzen. Így ugyanis a felszívódás akár 80%-kal is jobb lehet, így támogatva trimeszterről – trimeszterre az anyát és a babát.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.