Babasúly csökkentő cigi

Azok a nők, akik abbahagyják a dohányzást, amikor megtudják, hogy várandósak, ugyanolyan súlyú baba születésére számíthatnak, mint a nem dohányzó anyák.

Az elemzése eredményét egy brit szakértő az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján közölte. A születési súly fontos előrejelzője a hosszú távú egészségnek, ezért (is) érdemes leszokniuk a dohányzásról az állapotos nőknek. Nick Macklon, a Southamptoni Egyetem professzora szerdán elmondta, hogy aki mégis folytatja a dohányzást, annak azzal kell szembenéznie, hogy a születendő gyerek súlya kisebb lehet.

A kutató megállapításait egy több mint 50 ezer nő bevonásával, 2002 és 2010 között Southamptonban készült tanulmány adataira alapozta. Macklon szerint tanulmánya máig a legnagyobb méretű arra vonatkozóan, hogy a dohányzás elhagyása miként befolyásolja a terhesség kimenetelét.

b3gq7lji21

Az elemzés azt mutatta, hogy átlagosan 300 grammal nagyobb volt a születési súlya azoknak a babáknak, akiknek anyja leszokott a dohányzásról, amikor várandósságuk igazolódott azokhoz képest, akik nem hagytak fel vele. Ez az időpont az első orvosi vizit, a hetedik-nyolcadik terhességi hét környékét jelentette. Macklon azonban hangsúlyozta, hogy a dohányzásnak a születendő gyerekre messze több negatív hatása van, mint csupán a születési súly csökkenése, ezért a valódi üzenet az, hogy még a tervezett fogamzás előtt hagyják abba a nők a dohányzást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.