Babanövesztő vitaminok

A multivitamin tabletták szedése a várandósság hónapjaiban jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy a gyermek túlságosan kis súllyal szülessen

Brit kutatók több mint 400 nő bevonásával egy kísérletet végeztek, mely során két csoportba osztották be a jelentkezőket. Az egyik csoportba tartozó terhesek napi szinten szedtek egy bizonyos készítményt, mely 11 féle vitamint és 5 féle ásványi anyagot tartalmazott. A másik csoport tagjai placeobót, vagyis hatóanyag nélküli tablettát kaptak.

Egyik nő sem volt tisztában azzal, melyik csoportba tartozik. A kutatás vezetői úgy válogatták össze a teszt alanyait, hogy különféle etnikumokat képviselő, és különböző szociális helyzetű nők egyaránt kerüljenek a csoportokba, így az eredmény szempontjából figyelmen kívül hagyható az étkezési szokások hatása, mivel az egyetlen közös pont a vitamin szedése.

A kísérlet kezdetén a kutatók teszteket végeztek, hogy felmérjék a résztvevők szervezetének vitamin- és ásványi anyag szintjét. A terhesség korai szakaszában 72 százaléknál mutattak ki erős D-vitamin hiányt, 13 százalék bizonyult vérszegénynek, és 12 százalék esetében állt fenn B1-vitamin hiány. Utóbbi pedig elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok kiegyensúlyozott működéséhez.

halolaj4

A multivitamin készítményt fogyasztók szervezetében a D-vitamin és a vas szintje a harmadik trimeszterre megemelkedett, míg a placebo csoport tagjainak 55 százalékánál volt kimutatható a vérszegénység, ez az arány a vitaminpótlás mellett 36 százalék volt. A kísérlet végeredménye szerint azoknak a nőknek a csecsemői között, akik multivitaminos táplálék- kiegészítőt szedtek, 50 százalékkal alacsonyabb volt a nagyon alacsony súllyal születettek aránya, mint a vitaminpótlást nélkülözők esetében.

Mindezzel kapcsolatban kikértük dr. Illanitz Elemér, a Dr Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati részleg vezetőjének orvosszakmai véleményét is, aki szerint az egészséges magzat kialakulásához a terhesség első három hónapjában – a szervfejlődés időszakában – rendkívül fontos a szervezet megfelelő vitamin- és ásványi anyaggal, tápanyaggal történő ellátása.

vitamin1

Mivel ezen időszak jelentős része alatt, sokszor még nem tudjuk a terhesség fennállását, nem megfelelő táplálkozás esetén ezek az elfogyasztott ételekből hiányozhatnak. Ennek elkerülése végett a tudatos családtervezés keretében, már a fogantatás előtt megkezdhetjük a terhességi vitaminok szedését, elkerülve így az esetleges hiány miatti fejlődési zavarokat.  A szervfejlődés befejeztével, normális vegyes táplálkozás esetén biztosított a szervezet vitaminigénye.

A várandósok nagy része a terhesség második felében vérszegény lesz, ekkor gyógyszeres vaspótlás válik szükségessé. A magzat növekedése során, a csontfejlődéshez megnövekszik a kalcium igény, melyet szintén pótolni kell. A fentieket követve jó eséllyel várható egészséges, normál súlyú újszülött érkezése.

Forrás: