Babák: a születés előtti D-vitamin mégsem súlynövelő?

Szükség van étrend-kiegészítésre?

Azon terhes nők esetében, akik D-vitamin hiányban szenvednek, mégsem javítják a magzat növekedését a vitamin kiegészítők –  állapították meg kanadai kutatók.

Nem jelent lényeges javulást a magzat növekedésében, ha a D-vitamin hiányos kismama étrend-kiegészítőként alkalmazza a vitamint – erre a következtetésre jutottak kanadai kutatók.

A tanulmányt Bangladeshben végezték el, ahol a D-vitamin hiány igen gyakori a reproduktív éveikben levő hölgyek körében, s ahol az újszülöttek 30 százaléka kicsi, a gyermekek 36 százalékánál fejlődési hiba jelentkezik 5 éves kor alatt. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a D-vitamin szint javítása segíthet a babák növekedésében, azzal, hogy csontot épít és növeli az inzulinszerű növekedési faktort – magyarázták a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolja a rutinszerű D-vitamin kiegészítést terhesség alatt. A felfedezéseink alátámasztják ezt a helyzetet, még azokban a közösségekben is, ahol a D-vitamin hiány és a csecsemő-kisgyermek növekedés hibája szinte népbetegség” – fejtették ki a kutatók.

A kutatásban részt vett a dr. Daniel Roth vezette csoport, a Torontói Beteg Gyermekek Kórházából. Véletlenszerűen választottak ki 1300 bangladeshi nőt, akik különböző adagban kaptak terhességük során D-vitamint. Egyesek csak a várandósság alatt, mások 26 héttel azután is, hogy megszületett a gyermekük. A harmadik csoport csak placebót kapott.

Az az 1160 gyermek között, akiket egy évig nyomon követtek születésük után, a kutatók azt a megállapítást tették, hogy nem volt különbség átlagos, korukhoz mért méretük között, akár szedett az édesanyjuk D-vitamint, akár nem.

Nem találtak különbséget a kalciumszintben, a D-vitamin szintben vagy az anyai mellékpajzsmirigy-hormon szintek terén sem. A D-vitamin kiegészítőknek ezen felül nem voltak jelentős mellékhatásaik. Csupán azt figyelték meg, hogy akik nagyobb dózisban kaptak D-vitamint, azoknak a vizeletében nagyobb mennyiségben lett kalcium – s ez vesekövekhez vezethet. 

“Noha a D-vitamin a jelek szerint nemigen segít a babáknak, az anyáknak igen” – vélekedett ugyanakkor dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza.

„Azon nőknek, akik D-vitamin- és kalcium hiányban szenvednek, a vitamin-kiegészítés jótékony lehet a csontjaikra nézve” – mondta dr. Wu. – “Vagyis meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az anyák D-vitamin szintje normális.”

Egy másik szakember ugyanakkor a vitamin értékére hívta fel a figyelmet. Dr. Michael Grosso, a New York-i Huntington Kórház gyermekgyógyászati vezetője szerint a D-vitamin igenis fontos tápanyag, melynek hatása a csont anyagcserére és növekedésre is hatással van gyermekkorban. A D-vitamin lényeges a sejtnövekedéshez, valamint a neuroineuromuszkuláris és immunfunkcióhoz. Csökkenti a gyulladást is.

„A negatív tanulmányok is fontosak, de mindegyik egy újabb építőkocka azon tudományos ismeretanyagban, mely a racionális klinikai gyakorlat alapját képezi” – emelte ki dr. GrossoA jelentést a New England Journal of Medicine közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.