Az otthoni spermiumteszt eredménye nem mutatja meg, hogy rendben van-e a termékenység

A világ egyre jobban elfogadja, vagy inkább kénytelen elfogadni azt a tényt, hogy a férfiak az esetek mára több, mint felében felelősek a gyermektelenségért.

Ez a szomorú tény azonban pénzügyi hasznost is hajthat egyeseknek. Megjelentek a piacon – bár egyelőre jellemzően külföldön – azok a termékenységi tesztek, melyek megmutatják, megfelelő-e a spermiumszám. Csakhogy ez az adat még kevés a termékenység megállapításához! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Mennyiség 

A WHO ajánlásai alapján már a minimum szükséges spermiumszám a természetes fogantatáshoz 20 millió/ml. Ez néhány évvel ezelőtt még 50 millió/ml volt. Igaz, akkoriban az átlagos spermiumszám 200 milli/ ml körül alakult, a mostani 100 milli/ ml-el szemben. Ezekből az adatokból is nagyon jól látszik, hogy a férfiak spermiumszáma, és ezzel együtt sajnos a termékenységes is hanyatló tendenciát mutat. 

Fotó: 123rf.com

Hogy kinél van jelen a probléma? Nos, ez jó kérdés, és éppen ezért viszonylag gyorsan meg is jelentek az otthoni termékenységi tesztek a férfiak számára is. Nincs is ezzel gond, a készítmények ugyanis elég jó hatásfokkal képesek meghatározni a spermiumszámot 1 ml ondóban. Csakhogy ez az adat még nagyon kevés! 

Minőség! 

A mennyiségi mutatók mellett hatalmas hangsúly van a spermiumok minőségén is. Az alakjuk, mozgékonyságuk, felépítésük mind olyan tényező, mely alapvetően befolyásolja egy férfi megtermékenyítő képességét. Sajnos előfordulhat, hogy míg a spermiumok mennyiségével igazából nincsen gon, addig a minőségükkel nagyon is. Ebben az esetben is csökkenhet a termékenység, de a nagyobb gond, hogy a megfogant magzat esetében lényegesen megnő a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, valamint nagyban fokozódik a vetélés és koraszülés kockázata is.  

A spermiumok minőségéről információt azonban kizárólag a szakemberek képesek adni, hiszen ehhez több vizsgálatra is szükség van. Azt se felejtsük el, hogy egy terhességi gyorsteszt után a hölgyeket a várandósság kialakulásában a szakorvos erősíti meg egy sokkal precízebb teszt segítségével, ezt érdemes a férfiak termékenységének esetében is szem előtt tartani” – mondja Ratkó Tünde

Fotó: 123rf.com

Akkor mit tehetünk otthon? 

Ahelyett, hogy a termékenység mértékét igyekeznék kideríteni, sokkal hatékonyabb, ha igyekszünk fokozni azt. Ennek módja pedig a tápanyagbevitel optimalizálása. Triviálisan egyszerűnek tűnik a helyzet: a megfelelő étkezés és a mozgás helyre teszi a spermiumkérdést. Csakhogy sajnos ez nem ilyen könnyű. Napjainkra az élelmiszerek beltartalma – ásványi anyag, nyomelem és vitamin – jelentősen, 50%-kal is lecsökkent. Ez azt jelenti, hogy bár kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás és a mozgás, sokszor kell egy kis segítség is. Ennek tökéletes megoldása lehet a megfelelő férfivitamin. 

A hangsúly a LEHET szón van, mert nem mindegy, melyik terméket választjuk. Néhány szempontot mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az eredmény látható is legyen: 

Komplex vitaminkészítményt válasszuk! Ez azért fontos, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Vagyis például az önmagában szedett cink nem szívódik fel olyan jól, mintha réz is van mellette. Ez igaz többek között a vas és a C-vitamin kapcsolatában, de a kalcium és a D-vitamin esetében is. 

Szerves kötésű összetevőket keressünk. A szerves kötések – praktikusan a –citrát és –glükonát formák – jelentősen, akár 80%-kal is javítják a felszívódás, hasznosulás arányát, ami nem elhanyagolható részlet. A készítményben a lehető legtöbb anyag ebben a kötési formában szerepeljen. 

A hatékonysági mutatókhoz mindenképpen hozzátartozik, hogy kalkuláljunk a spermatogenezis, vagyis a spermiumképzés természetes ciklusával. Ez egy 74 napos, ismétlődő ciklus, amiben pontosan meghatározni, hogy melyik napon tartunk, nem lehet. Vagyis a készítmény szedését követően minimum három hónapnyi időnek el kell telnie, hogy javulást észlelhessünk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.