Az Omega-3 miatt okosabb a gyerek?

Az Omega-3 zsírsavak a gyerekek értelmi képességében nagy szerepet játszanak. Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekek, akik Omega-3-at szednek rendszeresen, javul a figyelmük, memóriájuk és a felfogóképességük.

Szedése kora gyermekkortól ajánlott. Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni.

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, és főleg a gyerekek egészségének megőrzésében és fogékonyabbá tételében. Az Omega zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agy fejlődésében. Legfontosabb szerepük, hogy a zsírsav létfontosságú szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közötti kommunikációban. Hiányuk a legújabb kutatások szerint oka lehet a hiperaktivitásos figyelemhiányos tünet együttesnek.

omega3

Az omega-3 szükséges a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez is.

A várandós anya megfelelő omega-3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését, és így csökkenti a koraszülés veszélyét. Az Omega-3 szedése nagyon fontos a terhesség utolsó három hónapjában, kiváló hatással van a baba idegrendszeri fejlődésére, és elkerülhető vele a terhesség utáni depresszió.

Főként a zsíros húsú halakban találhatjuk meg az Omega-3-at. Ilyen a lazac, szardínia, szardella, hering, pisztráng vagy a makréla. A tengeri halból 200-300 grammot ajánlott megenni. A folyami halakban jóval több ilyen zsír található, mint a tenyésztettekben, mert táplálkozásuk során veszik fel őket.

Omega-3-at találhatunk még a tojásban, elsősorban a tyúktojásban, valamint az olajakban. Ez utóbbiak közül a megfelelő mennyiség pótlásához naponta egy kanálnyi repce- vagy dióolaj szükséges.

A zsírsavak bevitele főleg 14 éves korig nagyon ajánlott, mert akkor fejlődik leginkább az agy.

lazac1000

Az Omega-3 nem farag zsenit a gyerekekből, de javítja az értelmi képességüket. Kutatások kimutatták, hogy ha az étrendbe beiktatnak megfelelő mennyiségű zsírsavat, akkor a koncentráció- és a megoldóképesség is nagyban fejlődik.

Ha nem szeretik a gyerekek a halat, vagy más természetes tápanyagot, akkor van más megoldás is, hogy pótolják a szervezetből kimaradt zsírsavakat. Már léteznek gyerekek számára ízesített Omega-3 készítmények, melyeket a kicsik örömmel szednek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.