Az IR a férfiaknál is lehet meddőség okozója

Az inzulinrezisztencia egy igen gyakori betegség, és sokszor kerül szóba, abban az esetben, ha a hölgyekről beszélünk. Pedig a férfiaknál ugyan úgy jelen lehet, és bizony nagyon sok gondot okozhat.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

IR

Az inzulinrezisztencia prediabetesz néven is ismerős lehet, hiszen ez is egyike a cukorbetegég kialakulását megelőző fázisoknak. Ilyenkor a vércukorszint tartósan magas, ami két dolgot is eredményez. Egyrészt a hasnyálmirigy speciális sejtjei folyamatosan termelik az inzulint, amitől egy idő után kimerülnek, termelésük visszaesik, vagy akár teljesen le is áll – ekkor már kettes típusú cukorbetegségről beszélhetünk. A másik, amit a folyamatosan magas vércukorszint eredményez, a folyamatosan magas inzulinszint. A sejtek inzulinreceptorai így veszítenek érzékenységükből. Az inzulinra azért van szükség, mert a sejtek a jelenlétében képesek felvenni a cukrot. Azzal, hogy a sejtek inzulin-érzékenysége csökken egységnyi cukor felvételéhez egyre több inzulinra van szükség.

inzulinrezisztencia

A magas vércukorszint azonban nem csak az inzulintermelésre káros. A férfiak esetében a legféltettebb testrészeiket is fenyegeti, mivel impotenciát és meddőséget okozhat. Kezelésében mindenképpen szükséges a szakorvos bevonása.

Mit lehet tenni?

Ahhoz, hogy az IR ellen felvegyük a küzdelmet a mozgás és az egészséges táplálkozás a legjobb fegyverünk. Sok esetben a megfelelő életmóddal helyre is hozható a gond, tartva a szokásokat pedig vissza sem fog térni.

“Az okozott károkkal azonban más a helyzet. A cukorbetegés, vagy az IR is okozhat olyan idegi károsodást, mely impotenciához vezethet. Ennek kezelése minden esetben szakorvosi feladat. A meddőséggel kapcsolatban azonban a férfiak is nagyon sokat tehetnek önmagukért” – mondja Ratkó Tünde.

A meddőség ebben az esetben pontosan azért alakul ki, mint maga az IR – a helytelen életmód miatt. A változtatás azonban a termékenység esetében nem ilyen egyszerű. A diéta és a mozgás a vércukorszintet helyreteszi, ám a stressz és a rossz életmód miatt kiürült tápanyagraktárakat – melyek a meddőség kialakulásáért is felelnek – nem lehet ilyen könnyen feltölteni. Ennek oka, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi 50 évben, vagyis kizárólag étkezéssel feltölteni a raktárakat igen nehéz.

Tápanyagpótlás

A megfelelő tápanyagpótlás nem csak azért kell, hogy a meddőségből ki lehessen kecmeregni. A sperma minősége és mennyisége is ennek a függvénye, ez pedig hatással van nem csak a fogantatásra, hanem a magzat egészségére, a koraszülés, valamint a vetélés kialakulásának esélyére is.

A tápanyagok pótlására és a normál termékenység helyreállítására tökéletes megoldás lehet a férfivitamin, de azért nem mindegyik. Ha ugyanis a készítményben biológiailag inaktív anyagok vannak (pl: -oxidok), akkor az tápanyagok hasznosulása egészen siralmas képet mutat, vagyis inkább csak drága vizeletet eredményez a pirula. Éppen ezrét figyeljünk arra, hogy a készítményben biológiailag aktív (pl: -citrát, -glükonát) kémiai kötésű anyagok legyenek jelen, illetve, hogy a kiválasztott vitaminkészítmény komplex is legyen. A biológiailag aktív anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, míg a komplex készítményekben az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a cink és a réz kapcsolatában, vagy a vas és a C-vitamin esetében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.