Az inzulinszint hatással van a termékenységre

Az IR és a PCOS rendszerint kéz a kézben járva teszik tönkre a párok családalapítási kísérleteit, és kárhoztatják őket a gyermektelenségre, meddőségre. Holott ezek a kórok jól kezelhetőek, sőt, akár vissza is fordíthatóak. De mi a kapcsolat a PCOS és az IR-t is kiváltó inzulinszint eltolódás között?

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

LH, FSH

Azt értjük, hogy a PCOS és az inzulinszint kapcsolatban állnak egymással, ám az okokat feltérképezni bonyolult folyamat. Hiszen mégis, mi köze lehet a sejtek cukorfelvételében szerepet játszó hormonnak a petefészkekhez?

Itt is tisztázni kell, hogy az egyes hormonoknak nem csak egyetlen szerepük van a szervezetben, hanem kifejezetten sok. Az inzulinnal kapcsolatban rendszerint a sejtek cukorfelvételét említjük, pedig említhetnénk azt a hatását is, melyet az LH és FSH hormonok szintjére gyakorol. A magas inzulinszint ugyanis eltolja az LH-FSH 1-1 arányát a szervezetben, mely ahhoz kell, hogy a petefészkekben érett tüsző jöhessen létre.

„Az eltolódás következménye, hogy a tüszők nem képesek megérni, kicsik maradnak, és nem repednek ki, majd cisztává alakulnak. Ilyenkor ráadásul nem is csak egy, hanem egyszerre több ciszta is létrejöhet, és számuk a hónapokkal egyre csak gyarapszik, egészen addig, míg a PCOS egyéb tünetei rá nem világítanak a problémára – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Mit lehet tenni?

Fontos megjegyezni, hogy a közemlékezetbe a PCOS úgy égett bele, mit a családról való lemondás kényszere. Pedig a PCOS gyógyítható, sőt, visszafordítható betegség! Ehhez azonban mindenképpen szükségünk lesz két dologra: egy igazán jó szakemberre, aki segít nekünk a kór legyűrésében, és a szervezet megfelelő tápanyagellátottságának visszaállítására.

A szervezetben kialakuló hormonális eltolódások egy része a táplálkozásra, egészen pontosan a tápanyagbevitelre vezethető vissza. Lényegében arról van szó, hogy nem megfelelően étkezünk, nem visszük be a szükséges tápanyagok megfelelő mennyiségét. Ez igazából csak részben a mi hibánk, hiszen élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben közel 50%-kal csökkent. Ennek is köszönhető, hogy ma a világban minden negyedik ember, vagyis nagyjából 2 milliárd embertársunk tápanyaghiányos állapottal küzd. És a többség a fejlett országok lakói közül kerül ki.

Fotó: 123rf.com

A tápanyagok pótlása már mindenkinek saját feladata, amihez szükség lesz a megfelelő táplálkozásra, a mozgásra és egy kis segítségre. Ez jó esetben egy olyan vitaminkészítmény, mely szerves formában tartalmazza a tápanyagokat (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent). Emellett komplex is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását.

Ha a cél a családalapítás, akkor ezt még toldjuk meg azzal, hogy a készítmény – jelen esetben már várandósvitamin – szolgálja ki az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, vagyis legyen megfelelően tagolt, igazodjon a három trimeszterhez!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.