Az életmentő testvér

Megszületett az első “életmentő testvér” Franciaországban. A baba lombikbébi programban született és a köldökéből nyert őssejtekkel szeretnék kezelni beteg testvérét.

A babát embrionális állapotban olyan genetikai jegyek alapján választották ki lombikbébi programban történő beültetésre, hogy megmenthesse végzetes örökletes betegséggel született testvérét. A baba Clarmant-ban, Párizs egyik elővárosában született az Antoine Beclere kórházban – közölték az orvosok, Rene Frydman és Arnold Munnich.

A török szülők gyerekeként világra jött újszülött az Umut-Talha nevet kapta, amely törökül azt jelenti, hogy “a reményünk”. A baba lombikbébi módszerrel, szervezeten kívüli megtermékenyítéssel fogant, és január 26-án született meg 3650 grammos súllyal.

shutterstock_2612712

Az embriók közül genetikai szűrés után választották ki: ellenőrizték, nem hordozza-e a béta-thalasszémia nevű súlyos vérszegénységet okozó betegség génjét.

Testvére ebben a betegségben szenved, melyet a most egészségesen született újszülött köldökzsinórvéréből származó őssejtekkel kívánnak kezelni az orvosok. A béta-thalasszémia hemolízis, amelynek során a vörösvértestek elpusztulnak az érpályán belül. Ilyenkor a hemoglobin – a vörösvértestekben található, az oxigént szállító fehérje – béta láncának szintézise károsodott. A világ első “életmentő testvére”, Adam Nash 2000-ben született az Egyesült Államokban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.