Az anyatej a legjobb

A tápanyagokkal feljavított anyatejjel táplált kis súlyú újszülöttek növekedése nem gyorsabb az első életévben, mint a kizárólag anyatejen élő babáké.

A vizsgálatban 320 koraszülöttet követtek nyomon 12 hónapos korukig, akik születési súlya 2270 gramm alatt volt. A 24. és a 32. terhességi hét között világra jött babákat vagy fehérjével dúsított, vagy "szokványos" anyatejjel táplálták. A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint a fehérjével dúsított anyatejjel táplált koraszülöttek sem nagyobb súlyúak, sem hosszabbak nem voltak 12 hónapos korukban a kizárólag anyatejes csecsemőkhöz képest.

shutterstock_48548437

Az összehasonlításban szereplő 320 baba közül 207 kis súlyú újszülött kapott sima vagy dúsított anyatejet, a többiek pedig speciális összetételű tápszert. Utóbbiak némileg nagyobbak voltak 12 hónapos korukra, mint akár a szokványos, akár a fehérjével dúsított anyatejjel táplált csecsemők. Mint Gitte Zachariassen kutatásvezető hozzátette: egyes vizsgálatok szerint az anyatejjel táplált koraszülöttek intelligenciahányadosa magasabb lesz, mint tápszerrel etetett társaiké, ezért bátorítja az anyákat, hogy szoptassák a koraszülött babákat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.