Asztmát okozhat a terhesség alatti fertőzés

Korábban azt feltételezték, hogy maga a koraszülöttség segíti elő az asztma kialakulását, azonban a korioamnionitisz ettől függetlenül is rizikótényezőként szerepel.

Dr. Darios Getahun, a kaliforniai Kaiser Permanente Egészségügyi Központ Kutatási és Elemzési Részlegének munkatársa csapatával összesen több, mint 400 ezer születésről gyűjtött adatokat.

Kiderült, hogy a korioamnionitiszben (magzatburok-gyulladásban) szenvedő nők koraszülött gyermekei nyolcéves korukra nagyobb valószínűséggel lettek asztmások. Ez megmagyarázza, hogy miért gyakoribb az asztma a rendszerint rosszabb körülmények között élő színesbőrűek körében.

kismama_szív

A méhlepényt és a magzatvizet érintő, a hüvelyből felszálló fertőzést számos baktérium okozhatja, köztük a B-csoportú Streptococcusok és az E. coli is. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine folyóirat hétfői számában megjelent cikk szerint a korioamnionitisz a terhességek 8 százalékában jelentkezik és okoz szövődményeket.

“A nők gyakran nem veszik elég komolyan a terhesgondozást és emiatt nem derül fény erre a problémára” – magyarázta Getahun a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban.

Forrás: